Pia Romberg

"Tieto kultasepän koulutuksesta löytyi kuin vahingossa kun Pian äiti näki ilmoituksen Mjölbyssä toimivasta kultaseppäkoulusta. Kolmessa vuodessa Pia suoritti tarvittavat opinnot ja lähti työharjoitteluun kauas Pohjois-Norjaan Kautokeinoon."

Pia Romberg

kultaseppä
TAITAJAT / kultaseppä

Pia Romberg

Ahvenanmaan käsityöläisyys -dokumentointi 2004 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Useita eri ammatteja läpikäynyt Pia Romberg työskentelee nykyään unelma-ammatissaan kultaseppänä Maarianhaminan Merikorttelissa. Tieto kultasepän koulutuksesta löytyi kuin vahingossa kun Pian äiti näki ilmoituksen Mjölbyssä toimivasta kultaseppäkoulusta. Kolmessa vuodessa Pia suoritti tarvittavat opinnot ja lähti työharjoitteluun kauas Pohjois-Norjaan Kautokeinoon. ”Harjoittelupaikassa tehtiin kovasti töitä ja siellä tuli opittua sarjatyössä vaadittavaa nopeutta ja tehokkuutta”, Pia kertoo. Kautokeinossa käytettiin uusia työvälineitä ja niin omaa verstasta perustettaessa oli helppo miettiä millaiset laitteet ovat hyviä.

Puolitoista vuotta Kautokeinossa oli tarpeeksi, sillä vaikka Pia pitikin paikasta, meren puute ja pitkät matkat kotiin saivat Pian hakeutumaan veljen perheen perässä Ahvenanmaalle. Työpaikan kysely kirjeitse samalta kultasepältä, missä Maria oli oppipoikana toi myönteisen vastauskirjeen, jossa kerrottiin, että juuri hänenlaistaan työntekijää tarvitaan. Suunnitelmissa oli koko ajan muutto Helsinkiin tai takaisin pohjoiseen, mutta yhteinen yritys Marian kanssa muutti suunnitelmat ja Pia on viihtynyt Ahvenanmaalla jo yli viisitoista vuotta. Tarvittavat työvälineet ostettiin liiketoimintaa lopettavalta kultasepältä käytettynä. Pian ja Marian liike muutti muutamia kertoja, kunnes vuonna 1995 päätettiin pitää taukoa. Marian lapset olivat pieniä ja hän päätti tehdä töitä kotona ja katsoa miten työskentelytapa sujuisi. Piakaan ei jatkanut tuolloin kultasepän töitä vaan otti vastaan töitä muun muassa laivayhtiöiltä kunnes päätyi neljäksi vuodeksi kultasepän liikkeeseen myyjäksi.

Yhteen kultaseppäkumppanukset palasivat kun Marialla alkoi olla tilaustöitä niin paljon ettei hän ehtinyt niitä itse valmistaa ja Pialla oli tarve tehdä jotain käsillään. Yhteinen työskentely aloitettiin Marian kotona Jomalassa ja lopulta päädyttiin nykyisiin Guldvivanin toimitiloihin Merikorttelissa Ahvenanmaalla. Nykyisin Pian perheeseen kuuluu Tosca-koira, joka saa Pian liikkumaan ulkona päivittäin. Pia pohtii: ” Kyllä kaikki on nyt täydellistä, enkä haluaisi vaihtaa tätä työtä mihinkään muuhun.”

Tietoa taitajasta

Nimi
Pia Romberg

Paikkakunta
Maarianhamina

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.