Nykypäivä talteen

Perinnekäsitöitä kansalaisopistossa

– ”Perinnekäsityöt vaativat vain kiinnostusta ja avointa mieltä.”

Jyväskylän kansalaisopisto tarjoaa yleissivistävää aikuiskoulutusta ja siellä voi suorittaa sopimuksen mukaan kursseja, jotka korvaavat yliopiston, ammattikorkeakoulun, aikuisopiston ja muiden ammatillisten oppilaitosten ja lukioiden kursseja. Kursseja järjestetään viikonlopun intensiiviopetuksesta aina koko lukukauden kestävään opetukseen saakka.

Käsityöstä kiinnostuneille kansalaisopistolla on tarjottavaa paljon. Vuoden ympäri auki oleva käsityöneuvonta antaa mahdollisuuden työskennellä itsenäisesti kankaankudonnan ja ompelun parissa. Käsityökursseissa on otettu huomioon eri ikäryhmät ja niiden tarpeet. Myös ilmaiset luentosarjat käsittelevät aiheita laidasta laitaan.

Sivutoiminen tuntiopettaja Tarja Heino uskoo kansalaisopiston käsityökurssien suosion johtuvan niiden kohtuullisesta hinnasta ja järjestämisajankohdasta, joka sopii myös työssäkäyville. Ne tarjoavat harrastajille uutta tietoa helpossa muodossa minkä lisäksi kurssille osallistuminen on sosiaalinen tapahtuma. Kansalaisopisto tarjoaa myös perinnekäsitöiden kursseja. Heinopitää kurssia rekipeitekirjonnasta nyt toista kertaa. Perinnekäsitöiden kiinnostavuudesta ja suosion noususta kertoo se, että kun kurssia järjestettiin ensi kertaa, jäi yhdeksän henkilöä varasijoille.

Rekipeite oli nimensä mukaisesti reessä talvipakkasilla käytetty lämmin peitto, joka koristeltiin kirjoen kauniiksi. Kurssilla ei sen nimestä huolimatta ole pakko tehdä rekipeitettä, vaan kirjoa voi mitä tahansa muutakin. Heino kertoo, etteivät perinnekäsityöt edellytä taitoja tai ennakkotietoja, vaan kurssille ovat tervetulleita vasta-alkajatkin. Tärkeimpiä perinnekäsityön vaatimuksia ovat Heinon mukaan kiinnostus ja avoin mieli. Kurssin alussa Heino kertoo kirjonnan historiasta edeten siitä rekipeitekirjontaan ja rekipeitteiden käyttöön. Usein aloittelijat harjoittelevat erilaisia pistoja harjoitustilkkuihin, kun taas jo aiemmin kirjontaa harrastaneet ryhmäläiset voivat lähteä heti suunnittelemaan työtä. Kurssitapaamiset sujuvat vapaamuotoisesti jokaisen edetessä omaan tahtiinsa. Osa tekee työtä eteenpäin myös kotona.

Rekipeiton voi koristella joko suunnitellen kuviot, värit ja pistot etukäteen tai edeten täysin vapaamuotoisesti ja mielikuvituksen varassa työn edetessä. Usein suunnittelu auttaa hahmottamaan etenkin ensimmäistä työtä. Lankana Heino suosittelee käyttämään villalankaa, sillä se on perinteistä ja lisäksi se mahdollistaa muhkeampien kuvioiden tekemisen kuin esimerkiksi puuvillalanka. Värien lisäksi kankaan pintaan ja kirjontaan saa efektejä langan paksuutta vaihtelemalla.

Jos rekipeitetyön laittaa seinälle ja sitä katsoo parin metrin päästä, ei voi sanoa, ovatko kuviot täysin symmetrisiä. Ne saattavat näyttää siltä, mutta lähempi pistojen tarkastelu ja laskeminen saattaisivat paljastaa asian olevan toisin. Heino kehottaa kuitenkin välttämään turhaa pikkutarkkuutta – rekipeiton ei kuulukaan olla symmetrinen. Kirjomisessa mikään ei ole väärin, vaan jokainen kirjoo omalla tavallaan, Heino kannustaa. Hänen mukaansa rekipeiton tekemisessä on tärkeintä, että työstään nautti. Rekipeiton kanssa voi revitellä ja työn mielekkyys näkyy lopputuloksessa. Heinon mukaan työhön tarvitsee vain neulan, lankaa ja avoimen mielen.

Tekijät: Susanna Korhonen ja Laura Vikman
ajankohta: 2007

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.