Nykypäivä talteen

Osuuskunta Elämän värit

– ”Osuuskuntiahan on ollut maailman sivu, että yksi tekee yhtä ja toinen tekee toista ja saattavat tehdä hyvinkin erilaisia juttuja. Meillä on siinä mielessä hieno tilanne, että me tehdään samaa tuotesarjaa kaikki, puhalletaan siihen samaan hiileen.”

Vuonna 2000 Hankasalmella perustettiin kahdeksan naisen voimin osuuskunta Elämän värit, jonka toimenkuvaan kuuluu erilaisten kodintekstiilien valmistus. Tuotteet suunnitellaan, painetaan käsin ja ommellaan Hankasalmella. Osuuskunta tuo yhteen erilaisia ammatillisia taitoja omaavia paikallisia naisia. Toiminnan lähtökohtana ovat kauneus, luovuus ja sosiaalisuus.

Elämän värien toiminta alkoi ryijyjen valmistamisesta maa- ja metsätalousnaisissa ja laajeni painokankaiden ja muiden käsityötuotteiden tekoon, jolloin osuuskunta valikoitui sopivaksi työskentelymuodoksi. Nykyisin Elämän väreihin kuuluu viisi jäsentä: Tarja Pietiläinen, Anna-Kaisa Pietiläinen, Heidi Wikström, Annikki Kalliola ja Katriina Oksanen.

Osuuskunnan jäsenet valmistavat tuotteet kotonaan, eikä heillä ole erityisiä työtiloja. Yhteisissä kokoontumisissa suunnitellaan toimintaa ja varmistetaan, että tieto kulkee. Osuuskunta on toiminut hyvin ja jäsenet ovat olleet tyytyväisiä tehtävänjakoon, jossa kaikki osallistuvat saman tuotesarjan tekoon.

Osuuskunnan tuotteet voi jakaa kolmeen ryhmään: keittiö-, sisustus- ja lahjatuotteet, joista keittiötekstiilivalikoima on laaja-alaisin. Asiakkaiden suosiossa ovat keittiöpyyhe, kaitaliina ja pannulaput. Elämän värit valmistaa tekstiilejä myös tilaustöinä. Kankaina käytetään luonnonmateriaaleja: puuvillaa ja pellavaa.

Kankaiden kuosit on vuoden 2011 alusta alkaen suunnitellut Kaisi Koivumäki, jonka tyylille on ominaista runsaus, koukeroisuus ja luksus. Teemoja ovat esimerkiksi Tipu, Daaliaperho, Keto, Nono ja Aamu. Kaikkia kuoseja on saatavilla eri väreissä. Aikaisemmin suunnittelijana toimi Suvi Ylinen ja kankaissa nähtiin konkreettisempia kuvioita, joiden kokoa voitiin muuttaa tarpeen mukaan. Muutos on vaikuttanut tuotesuunnitteluun.

Kotien sisustuksesta kiinnostuneet ihmiset muodostavat pitkälti Elämän värien asiakaskunnan. Tuotteita voi ostaa jälleenmyyjiltä, kuten Taitoshopeista ympäri Suomea. Hankasalmella paikalliset yritykset Marleena ja Liikennekeskus Jari-Pekka myyvät tuotteita. Omaa kauppaa Elämän väreillä ei ole, mutta Internet-sivujen kautta voi ottaa yhteyttä ja tilata tuotteita.

Elämän värit on saanut useita tunnustuksia toiminnastaan. Vuonna 2004 osuuskunta voitti Forma-tuotekilpailun design-sarjan ja 2008 Elämän värit palkittiin talonpoikaiskulttuurisäätiön kulttuuripalkinnolla.  Vuonna 2011 osuuskunta sai naisfarmareiden innovaatiopalkinnon. Tulevaisuuden suunnitelmissa Elämän väreillä on muun muassa kuosien monipuolistaminen ja niiden tekeminen monivärisiksi. Markkinoilla pärjätäkseen täytyy jatkuvasti tehdä jotain uutta.

Tekijät: Kirsi Kiviniemi
ajankohta: 2014

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.