Oprikka on Mirka Laine-Pietilän yritys, joka valmistaa käsityönä kansallispukukankaista uusia tuotteita, kuten asusteita ja sisustustuotteita. Suomessa kansallispukukankaiden hyödyntäminen uudessa muodossa on harvinaista. Yritys sijaitsee Marttilassa, Varsinais-Suomessa. Oprikalla on jälleenmyyjiä ympäri Suomea ja ulkomailla sekä oma nettikauppa.
Laine-Pietilä ei ole aina suhtautunut kansallispukuihin suurella mielenkiinnolla. Hän muistaa surkutelleensa nuorena lukiolaisena naapurikuntansa abiturientteja, joilla oli tapana pukeutua penkinpainajaisiin juuri kansallispukuihin. Hän näkeekin kansallispuvut hiukan ongelmallisina pukeutumisen kannalta, sillä hän ei koe niiden vastaavan nykypäivän viehättävyyden vaatimuksiin. Koskis Folk -kansanmusiikkifestivaaleilla vieraillessaan häneen kuitenkin tekivät vaikutuksen kansallispukuihin pukeutuneet kaiken kokoiset ja ikäiset naiset. Myös kansallispukujen parissa työskentely on avannut silmiä niiden elementeille ja yhdistelmille.
Irlannissa Laine-Pietilä kohtasi paikallisten iloisen ja ylpeän suhtautumisen omaan kansanperinteeseensä. Hän ryhtyi miettimään suomalaista vastinetta perinteen hyödyntämiselle ja ompelualan koulutuksensa ohjaamana päätyi käsityöalan pariin. Inspiraationa oli myös Laine-Pietilän äidin vanha Kirkkonummen kansallispuku, jota hän muistaa jo lapsena tutkailleensa.
Oprikka käyttää perinteisiä suomalaisia kansallispukukankaita, mutta tuotteet ovat moderneja ja suunniteltu nykyaikaiselle asiakkaalle. Tuotteissa korostuvat kansallispukukankaiden voimakkaat värit ja rohkeat väriyhdistelmät. Kankaat eivät ole kierrätyskankaita, sillä kansallispukukokonaisuudet ovat arvokkaita eikä niitä kannata käyttää tuotteiden valmistukseen. Valmiissa puvussa materiaalin hinta nousee korkeaksi ja se voi usein olla kulunut tai haalistunut, jolloin se ei ole myöskään tarpeeksi kestävä käyttötuotteisiin. Kansallispukukankaiden lisäksi Laine-Pietilä käyttää erilaisia vintage-kankaita ja joihinkin tuotteisiin täysin uusia materiaaleja, kuten villakangasta ja huopaa.
Laine-Pietilä toivoo Oprikan olevan osa uutta suomalaista kansallispukuperinnettä. Asiakkaat ovat olleet iloisia ja tyytyväisiä kankaiden uudesta käyttötavasta, joku on jopa käyttänyt sanaa ”kansallisteko”. Laine-Pietilästä on hyvä, että kankaita käytetään muuhunkin kuin pelkkiin asuihin. Asiakkaat ovat yllättyneet, että kangasta tosiaan voi ja saa käyttää muuhunkin tarkoitukseen. Ihmisillä on ollut jopa pyhä suhde kankaaseen ja Laine-Pietilä vertaa joidenkin ihmisten suhtautuvan siihen kuin Suomen lippuun, eikä sitä ole uskallettu käyttää. Hän rohkaisee käyttämään kangasta kankaana, käytetäänhän skottiruutuakin erilaisissa yhteyksissä. Kansallispuvun valmistuksessa yli jääneet kankaat ja tilkut voi hyvillä mielin hyödyntää haluamallaan tavalla. Suomalaisissa kansallispukukankaissa on iloisia, voimakkaita ja rohkeita väriyhdistelmiä, jotka antavat mahdollisuuksia monenlaiseen käyttöön.
Uudistaakseen perinteistä kansallispuku- ja kangaskäsitettä, Laine-Pietilä pitää tärkeänä valmistaa tietyllä tavalla kaupallisia tuotteita. Perinteisiä rajoja rikotaan vain, jos ihmiset kokevat tuotteet omakseen, ostavat ja käyttävät niitä. Laine-Pietilä haluaa tuotteillaan välittää ylpeyttä ja iloa omista, suomalaisista kansallispukukankaistamme.