Jyväskyläläislähtöinen Piitu Nykopp on omien sanojensa mukaan syntynyt käsityöläiseksi. Hän oppi neulomaan 5-vuotiaana ja 6-vuotiaana valmisti jo itse nukkeja leikkeihinsä. Jo lapsena hänellä oli vahva näkemys siitä, miltä nuken tulee näyttää ja tuntua. Samalla hän loi koko ajan uutta ja omaperäistä, mikä on jatkunut läpi hänen uransa.
Käsityöläisen pohjakoulutuksen hän sai 80-luvulla Wetterhoffilta valmistuen taidekutojaksi ja neulesuunnittelijaksi. 80-luvun lopulla hän kävi myös Keski-Suomen kotiteollisuusyhdistyksen Olga doll -nukkekurssin, mikä innosti entisestään lapsuudesta asti jatkunutta harrastusta. Nukkemuotoilussa Nykoppia kiinnostavat mahdollisuudet yhdistellä hallitsemiaan tekniikoita ja materiaaleja. Hän kuvaa nukentekijän olevan yhtä aikaa kuvataiteilija, vaatesuunnittelija, ompelija, suutari ja räätäli.
Nykopp menestyi kilpailuissa jo ennen kuin oli ammatiltaan nukentekijä. Hän osallistui vuonna 1991 Pohjoismaiseen nukkekilpailuun ensimmäisellä posliininukellaan. Hän voitti kilpailemansa kategorian ja lisäksi nukke valittiin sekä kilpailun parhaaksi työksi että yleisön suosikiksi. Myöhemmin menestystä on tullut muissakin kilpailuissa. Tärkeimmäksi saavutuksekseen hän nostaa vuonna 1993 saamansa Käsi- ja taideteollisuuden keskusliiton myöntämän kultaisen taitomerkin. Merkki annetaan käsityön taitajalle ja yrittäjälle, jonka työt tunnetaan laadukkaina ja korkeatasoisina ja joka on saavuttanut valtakunnallista tunnustusta ja tunnettuisuutta.
Virallisesti harrastus muuttui työksi, kun Nykopp hankki nukentekijän ammattikoulutuksen 90-luvun alkupuolella. Suomessa koulutusta ei järjestetä, joten Nykopp opiskeli Yhdysvalloissa ja Saksassa. Hän on ensimmäinen suomalainen, joka on saavuttanut kansainvälisesti arvostetun Grand Master of Dollmaking -arvonimen yhdysvaltalaisen Doll Artisan Guild -nukentekijäkoulusta. Arvonimen myötä hän sai viralliset oikeudet järjestää itse suunnittelemiaan kursseja ja opettaa opettajia.
Nykopp nauttii opettamisesta ja tiedon jakamisesta eteenpäin ja on valmistunut myös kuvaamataidon opettajaksi. Vuodesta 1995 hän on toiminut Doll Artisan Guildin opettajana, joita maailmassa on noin 80 ja heistä Euroopassa toimii vain kymmenkunta. Nykyään Nykopp työskentelee Jyväskylän Taito-keskuksessa, jossa hän opettaa kahta harrastajaryhmää ja yhtä ammatillisen koulutuksen ryhmää. Lisäksi Nykopp ohjaa keskuksessa nukkemuotoilun, villaveistostekniikan ja monimateriaalisten pienveistosten valmistamisen viikonloppukursseja. Ensi vuonna Nykopp aloittaa nukentekijän ammattitutkintoon johtavien kurssien opettamisen.
Nykoppin ammattitaito käsityöläisenä ja taiteilijana on laaja-alaista. Muotokuvanukkien ohella hän valmistaa villaveistoksia, taiteilijakirjoja, monimateriaalisia pienoisveistoksia, nalleja, grafiikkaa ja suunnittelee tatuointeja. Hän on tunnettu myös maailmalla: Saksassa nukketehdas Sigikid valmistaa hänen malleistaan vinyylinukkeja ja hänen kehittämäänsä villaveistostekniikkaa on esitelty Japanissa asti. Nykopp on kehittänyt myös nuken vartalonmuotoilumenetelmää ja kasvojen maalaustekniikkaa.
Nykopp pyrkii jatkuvasti löytämään uusia lähestymistapoja työhönsä ja kehittämään itseään niin taiteilijana kuin opettajanakin pystyäkseen säilyttämään edelläkävijän roolinsa. Seuraavaksi haasteekseen hän mainitsee nukentekijän ammattitutkintoon johtavien kurssien suunnittelun ja opettamisen.