Nykypäivä talteen

Muru-lastenvaatemallisto on luomua

– ”Ajattelimme, että miksei luomukin voisi olla värikästä, kivaa, iloista ja ihanaa.”

Muru-lastenvaatemallisto on Anna Etulan ja Rosa Häkkisen suunnittelema kotimainen mallisto. Vuonna 2008 esitellyssä mallistossa tärkeää on kotimaisuus ja eettisyys. Vaatteissa käytetään luomupuuvillaa ja unisex-värityksensä ansiosta ne ovat monikäyttöisiä. Tällä hetkellä mallistossa on pusero, housuja, mekko ja hame.

Sekä Etulalla että Häkkisellä on taustallaan tutkintoja käsityöaloilta. Etula on tekstiiliartenomi ja Häkkinen neulesuunnittelija. Häkkinen on opiskellut myös pukuompelua. Etula puolestaan jatkaa vielä opintojaan maisteritasolla opiskellen tekstiilisuunnittelua. Häkkinen on työskennellyt vaatetusalalla ja hänellä on ollut oma vaateliike. Naiset tapasivat toisensa ollessaan yhtä aikaa opiskelemassa EVTEK-ammattikorkeakoulussa.

Etula on harrastanut kuvataiteita viisivuotiaasta lähtien, mutta kokee tekstiilin omimmaksi materiaalikseen. Hän kertoo kokeneensa paineita, sillä hänen ystäväpiirissään on todella taitavia kuvataiteilijoita. Etula koki, ettei ole yhtä taitava piirtäjä. Lukiossa hän kuitenkin kokeili kankaanpainantaa ja ymmärsi tekstiilin olevan hänen juttunsa.

Inspiraatio mallistoon lähti Etulan kokeiltua Ruotsissa jaqcuard-pyöröneuletta. Etula kuvaa jaqcuardia neuletekniikaksi, jolla voi tehdä monenlaisia kuvioita hienolla materiaalilla tai ohuella langalla. Myös kuoseja syntyi Ruotsissa vaihto-opiskelijana ollessa. Etula kuvaa ensimmäisten kuosien syntyneen puhelupiirustuksina, eli kun hän puhelimessa ollessaan luonnosteli ja piirteli samalla kuvia.

Etula innostui tekemään koemalliston ja teki siitä myös lopputyönsä. Samalla hän halusi tuotteistaa kuosinsa. Hän päätti tehdä lastenvaatemalliston, johon sai avukseen Häkkisen ja näin syntyi Muru. Työnjako on edelleen sama: Etula suunnittelee kuosit, Häkkinen vaatteet ja kaavoitukset. Yhteistyö on kuitenkin tiivistä ja asioista päätetään yhdessä.

Kaksikko haluaa olla mukana kaikissa työvaiheissa. Kankaat tehdään Orivedellä erikoiskoneella. Kuosit työstetään valmiiksi tietokoneella ja kuva lähetetään neulomoon. Siellä kuva siirretään tietokoneohjatulle neulekoneelle, joka tekee työn valmiiksi. Ihmistä tarvitaan kuitenkin koneen ohjelmoinnissa ja lankojen vaihtamisessa. Etula ja Häkkinen ovat usein auttamassa neulomossa nimenomaan suuritöisessä lankojen vaihtamisessa.

Etula sanoo, että luomu ja turvalliset materiaalit sopivat lastenvaatteisiin. Hän uskoo, että vanhemmat ovat valmiita maksamaan materiaaleista, koska haluavat lapsilleen turvallista ja ekologista vaatetta. Etula ja Häkkinen halusivat yhdistää vaatteisiin iloiset värit ja kuosit, sillä heidän aloittaessaan luomumallistojen värit olivat usein ruskeaa, vihreää ja luonnonvalkoista ilman kuviointia. He ajattelivat, että luomukin voisi olla iloista ja värikästä, mikä korostuu entisestään lastenvaatteissa. Lastenvaatteisiin Etula päätyi opinnäytetyössään osittain kirkkaiden kuosien innoittaman ja osittain myös materiaalikustannusten vuoksi – pienempiin vaatteisiin tarvittaisiin vähemmän materiaalia. Luomupuuvilla on kuitenkin osoittautunut luultua edullisemmaksi. Aikuisten vaatteita on myös kyselty ja suunnitelmissa on tehdä jotain aikuisillekin. Ensimmäisenä listalla on hame, myöhemmin mahdollisesti mekko.

Tekijät: Erja Krapu, Riina Pohjonen ja Mari Punta
ajankohta: 2009

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.