Nykypäivä talteen

Mopokerho Moccamasters

– ”Mä luulen, että siinä on ollut aikanaan, että vähän joka jätkällä on ollut mopo jossain, jota on haa-veillut saada duunata kuntoon, mutta ei ollut sellaista kimmoketta, eli tilaa ja kaveria kenen kanssa voisi vähän jutskata.”

Moccamasters on 2003–04 Jyväskylässä perustettu mopokerho, jonka useimmilla jäsenillä on taustallaan kulttuuriin ja luovaan alan liittyvä työ tai harrastus. Ajatus mopokerhosta sai alkunsa taidegraafikko Jyrki Markkasen ja kuvataiteilija Matti Reivin kunnostaessa Markkasen Solifer Export -mopoa Markkasen perunakellarissa. Ystäväpiiristä löytyi useita innostuneita jäseniä kerhoon ja kymmenkunta mopojen ystävää alkoi kokoontua vuokratuissa autotallitiloissa.

Kerhon jäseniä yhdistää mopojen lisäksi mieltymys hyvään kahviin. Moccamasters valikoitui nimeksi ja sen nostalginen kaiku sopi vanhojen mopojen tiimoilta kokoontuvalle kerholle. Nimi viittaa myös kuumana käyvään mopon sylinteriin ja Moccamastersin motto onkin: ”Meillä on pannut kuumana.”

Kaikilla jäsenillä on mopomenneisyys ja kerhon myötä mopoharrastus on virinnyt uudelleen.

Markkanen osti ensimmäisen moponsa, Zündappin, nuorena Konnevedeltä ja muistelee, kuinka työnsi tyhjärenkaista mopoa saadakseen sen linja-autoon ja kaupunkiin. Ismo Hannula on kotoisin Pohjanmaalta, missä mopo oli kätevä kulkuneuvo pitkien etäisyyksien vuoksi. Tuukka Eskolalla on ollut Hopeasiipi-merkkinen mopo 1970-luvulta asti, mutta hän unohti mopon olemassaolon pitkäksi aikaa. Moccamastersin ansiosta Hopeasiipi on taas työn alla.

Mopojen kunnostukseen suhtaudutaan rennosti, vaikka pyrkimyksenä on saada vanhat mopot ajokuntoon. Haasteet ja takapakit kuuluvat toisinaan asiaan.

Moccamastersin taustalla ei ole aatteellisuutta, vaan kerho haluaa tehdä pesäeron isänmaallisuutta korostavista mopokerhoista ja mopedisteista. Toimintamuodot ja aktiivisuus ovat vaihdelleet jäsenten elämäntilanteiden mukaan ja jäsenet ovat tarkoituksella pitäneet toiminnan vapaamuotoisena.

Etenkin alkuvaiheessa mopoja kunnostettiin innokkaasti ja tallilla yritettiin käydä tiettynä viikonpäivänä. Moccamastersin jäsenet osallistuivat suuriin mopotapahtumiin, kuten Classic Vesijärvi -kierrokselle ja Waltakunnallisille Weteraanikonepäiville. Jäsenet ajelevat myös ilman etukäteissuunnittelua ja matkalla yleensä päädytään jonnekin kahville, kertoo perustajajäsen Markkanen.

Kerhon jäsenillä on oma kesätapahtuma, Juhlamokka, jossa kokoonnutaan Rutalahteen Eskolan kesäpaikkaan. Matka taitetaan mopoilla ja juhlapaikalla syödään, juodaan ja saunotaan. Eskolan mukaan mopotemppuja ja neppiautokisojakin on nähty.

Vuonna 2010 Moccamastersilla oli näyttely Kahden tahdin kahvipannut Suomen käsityön museossa. Näyttelyssä oli esillä Moccamastersin toimintaan liittyvää esineistöä ja mopoja. Kerhon toimintaa esiteltiin valokuvien ja esineiden avulla ja mukana oli jopa moposimulaattori. Huomiota kiinnitettiin mopotoveruuteen, joka on olennainen osa Moccamastersia.

Tekijät: Annina Hokkanen, Tom Hoogesteger ja Tímea Mucsi
ajankohta: 2012

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.