Turenkilaisen omakotitalon takapihalla on käsityöläisen verstas. Pienyrittäjänä toimiva Liisa Sauso on valmistanut kotimaisia, käsintehtyjä nahkakäsineitä vuodesta 1989. Innostus nahkakäsineiden valmistamiseen kulkee kuitenkin geeneissä, sillä Sauson suvun perinteet tällä alalla yltävät 1920-luvulle. Tuolloin hänen isoisänsä aloitti nahkakäsineiden valmistamisen, mitä Sauson isä myöhemmin jatkoi.
Nahkakäsineiden ja -rukkasten valmistajaksi Liisa Sauso on kasvanut edellisten sukupolvien opeilla suvun tehtaan leikkuu- ja ompelukoneiden ympäröimänä. Kolmannen sukupolven edustajana hän arvostaa kotimaista käsityötä, perinteisiä työtapoja ja vanhoja kaavoja. Niiden pohjalta on ollut hyvä toteuttaa omaa käsityötaitoa ja näkemystä nahkakäsineiden valmistuksessa nykyaikaisella otteella.
Nahkakäsineiden valmistus alkaa nahan venyttämisestä ja leikkaamisesta, johon Sausolla on yksi työntekijä. Muut työvaiheet – koristelun, ompelun, kääntämisen ja vuoraamisen sekä lopulta viimeistelevän kuumennuksen – Sauso tekee pääosin itse. Jatkuva uuden oppiminen ja aiemmin opitun kehittäminen ilmentävät monipuolista työtapaa, joka liittyy nahkakäsineiden valmistukseen.
Tavallisesti käsineet pyritään valmistamaan sarjoissa, jolloin leikattava nahka saadaan parhaiten hyödynnettyä. Mallista riippuen yhden käsineen valmistamiseen menee 1–3 tuntia. Poikkeuksen muodostavat yksittäiset ja yksilölliset mittatilaustyöt. Nahat valitaan huolellisesti niiden käyttötarkoitukseen sopivien ominaisuuksien mukaan. Eniten käytetään maailman parhaana pidettyä etiopialaista karvalampaan nahkaa, joka on ympäristöolosuhteista johtuen joustava, ohut ja pehmeä, jolloin siitä valmistuu hyvin käteenistuva, kaunis ja täydellinen pyhäkäsine.
Sauso on omien sanojensa mukaan käsityöläisenä elämäntapaintiaani, jolle kotimaisuudella on suuri merkitys. Vaikka raaka-aineita ei enää Suomesta saa samassa mittakaavassa kuin ennen, työtavat ja -menetelmät ovat lapsuudesta asti vaalittuja. Verkkokauppaa hän ei aio avata, mutta osallistuminen messuille, kotisivut Internetissä ja läsnäolo sosiaalisessa mediassa lisäävät näkyvyyttä, tuovat vuorovaikutteisuutta ja helpottavat saavutettavuutta. Iso osa uusista asiakkaista saapuu Sauson myymälään kuitenkin edelleen kuulopuheiden perusteella, sillä laadukkaat tuotteet ja tyytyväiset asiakkaat ovat parasta mainosta. Vuoden 2016 tammi-helmikuun vaihteeseen asti Sauson myymälä-työpaja sijaitsi Hämeenlinnan keskustassa, mistä hän siirsi sen piharakennukseen Turengin omakotitaloalueelle.
”Kyllä nyt mä oon päässyt haaveisiini. Mulla on omassa pihapiirissä oma paja. Tämä on se toiveiden täyttymys”, Liisa Sauso kertoo iloisena.
Kuluva vuosi on hänen 27. vuotensa nahkakäsineiden valmistajana ja hän toivoo, että edessä on vielä monia hyviä vuosia: innostusta riittää, uusi työpaja-myymälä joustavoittaa työskentelyä ja yleinen arvostus suomalaista käsityötä kohtaan on nousussa.