Nykypäivä talteen

Mirka Pukine Oy

– ”Mä arvostan niin paljon noita suunnittelijoita, jotka ovat noita hienoja kuoseja suunnitelleet aikoinaan. Olen saanut palautetta Mirka-vaatteissa kulkeneilta asiakkailta, että ovat tavanneet kankaan suunnitelleen henkilön ja hän on ollut ilahtunut näkemästään. Ne ovat olleet niitä kivoja hetkiä kyllä.”

Varpaisjärveläinen Mirka pukine Oy on Mirka Tuovisen perustama yritys, joka suunnittelee ja valmistaa vaatteita kierrätyskankaista. Materiaalien uusiokäyttö, kierrättäminen ja ekologinen ajattelu ovat pohjana yrityksen toiminnalle. Yritys työllistää kolme henkilöä.

Tuovinen sai jo lapsuudessaan kotoaan kipinän käsillä tekemiseen. Innostus kierrätyskankaisiin sai alkunsa 1990-luvulla, jolloin kankaiden uusiokäyttö oli vielä harvinaista. Kuvataidelukiossa opiskellessaan hän alkoi ystävänsä kanssa kerätä vanhoja kankaita ja myöhemmin Tuovisen opiskellessa Kuopion käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa, he perustivat kesäputiikiksi tarkoitetun liikkeen. Liikkeen suosio pidensi sen keston vuoteen. Tuovinen suoritti vielä valokuvaus- ja yrittäjyysopintoja ja pikkuhiljaa oma yritys muotoutui pop-up –kauppojen ja toiminimen kautta osakeyhtiöksi vuonna 2012.

Pohjois-Savossa Varpaisjärvellä sijaitsevat Mirka Pukine Oy:n työhuoneet sekä kesäisin ja tilauksesta auki oleva mekkokauppa. Varpaisjärvi valikoitui yrityksen sijaintipaikaksi, koska sekä Tuovisella että hänen puolisollaan on siellä sukujuuria. Tuovinen viihtyy pienelle paikkakunnalla luonnon läheisyydessä. Hän inspiroituu maisemasta ja iloitsee pystyessään sujuvasti yhdistämään yrittäjän arjen ja perhe-elämän.

Tahkovuoren laskettelukeskuksen yhteydessä on Mirka Pukineen putiikki ja sen lisäksi jälleenmyyjät eri puolilla Suomea myyvät yrityksen tuotteita. Uutuutena Mirka Pukine Oy on avannut nettikaupan.

Tuovisen suunnittelemien vaatteiden ja asusteiden materiaalit ovat erilaisia ja yksilöllisiä, mutta niitä kaikkia yhdistää ajatus tehdä vanhasta uutta. Kankaita hankitaan jatkuvasti useista lähteistä ja vaatteiden tuotelaput kertovat materiaalin alkuperästä:

Kuluttajien poistot ovat kuluttajilta kiertoon päätyneitä vaatteita ja kodintekstiilejä, joiden lajittelua tekee muun muassa Tekstiilikierrättäjät ry, jonka Tuovinen on perustanut muiden alan toimijoiden kanssa kankaiden kierrättämisen helpottamiseksi. Tehtaiden ylijäämät ovat leikkuujätettä, pakanloppuja ja muuten käyttämättä jääneitä materiaaleja vaatetustehtailta ja ompelimoilta. Uniikit aarteet ovat kauneimpia harvinaisuuksia, joista riittää materiaalia yleensä vain yhteen tai kahteen tuotteeseen. Aarteita löytyy kirpputoreilta tai suoraan asiakkailta ja niitä ovat esimerkiksi 1950-70 –lukujen painokankaat. Joskus tuotteita joudutaan täydentämään uudella materiaalilla, kuten vetoketjuilla.

Tuovinen kertoo kokevansa, että hänen työnään on suunnitella asu tai asuste, joka antaa upeille kankaille kauniin mallin ja tuo kuosin esiin. Kauniista kankaista on helppo tehdä kauniita asuja. Hän viehättyykin suuresti siitä, kuinka alun periin hukkaan menossa olevasta ja ruman näköisestä materiaalista syntyy hienoja tuotteita. Esimerkiksi Ponssen istuinsuojien ylijäämäkankaasta suunniteltiin tyylikäs tikkitakki.

Asiakkaat tilaavat toisinaan Mirka Pukineelta vaatteita tai asusteita omista kankaistaan. Omimmalla alallaan Tuovinen kokee olevansa niin sanottujen käyttövaatteiden parissa, mutta häneltä tilataan paljon juhlavaatteita ja hän on suunnitellut puvun jopa Linnan juhliin.

Tuovinen toivoo yrityksen toiminnan pysyvän nykyisen kaltaisena. Hän suorittaa töiden ohessa yritysjohtajan erikoisammattitutkintoa Ylä-Savon ammatti- ja aikuisopistossa ja toivoo voivansa jatkossa keskittyä yhä enemmän vaatteiden suunnittelutyöhön. Haasteena on löytää työhön tasapaino siten, etteivät luovuus ja ekologisuus huku yrityksen pyörittämisen kiireisiin.

Kierrätysmateriaaleista valmistetuille ja monikäyttöisille vaatteille löytyy todennäköisesti jatkossakin kysyntää, koska ympäristönäkökulma tulee olemaan myös tulevaisuudessa ajankohtainen.

Tekijät: Mari Aarnipelto, Anna-Maria Holmstedt ja Aino Nurmesjärvi
ajankohta: 2013

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.