Maria Karlström

"Kultasepän opinnot Maria suoritti Tanskan mallin mukaisesti ja neljän vuoden aikana, jolloin Kööpenhaminassa sijaitsevassa opinahjossa piti käydä tekemässä määrätyt näyttökokeet omista kultasepän taidoistaan."

Maria Karlström

kultaseppä
TAITAJAT / kultaseppä

Maria Karlström, kultaseppä

Ahvenanmaan käsityöläisyys -dokumentointi 2004 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Kisälli- oppipoika menetelmän avulla itselleen kultasepän ammatin hankkineella Maria Karlströmilla on yhteinen Guldvivan niminen työpaja Pia Rombergin kanssa Maarianhaminan Merikorttelissa. Kauppakoulun jälkeen Maria pääsi Maarianhaminalaisen kultaseppä Karl Lindmanin luokse harjoittelijaksi. Kultasepän opinnot Maria suoritti tanskan mallin mukaisesti ja neljän vuoden aikana, jolloin Kööpenhaminassa sijaitsevassa opinahjossa piti käydä tekemässä määrätyt näyttökokeet omista kultasepän taidoistaan.

Heti valmistumisen jälkeen Maria avasi Maarianhaminassa yhteisen liikkeen Pia Rombergin kanssa. Perinteinen kultasepänliike työpajoineen sijaitsi keskellä kaupunkia. Asiakaspalvelu ja korjaustyö veivät suurimman osan aikaa, joten omien korujen tekemiseen jäi vain vähän aikaa. Marian ja Pian tiet erosivat kun Maria siirtyi lastensa syntymän jälkeen työskentelemään Jomalaan, kodin yhteydessä olevaa työpajaan ja Maarianhaminassa ollut liike lopetettiin. Kotona ollut työpaja mahdollisti työskentelyn, vaikka lapset olivat pieniä, oli vain opeteltava erilainen rytmi. Aluksi Maria teki lähinnä korjaustöitä, mutta muutaman vuoden jälkeen hänen itse suunnittelemiensa korujen kysyntä kasvoi yli yhden ihmisen kapasiteetin. Niinpä Maria otti yhteyttä Piaan, joka tehnyt muitakin kuin kultasepän töitä. Työpari palasi yhteen ja eri vaiheiden kautta he päätyivät aluksi vuokratiloihin Korukahvilan pitäjiksi Merikortteliin. Korukahvila oli kesäinen toimitila, jossa ei ollut aikaa tehdä kultasepän töitä, sillä asiakaspalvelu, ruuanlaitto ja leipominen veivät kaiken ajan. Syksyllä Maria ja Pia ostivat ja kunnostivat myymälä-pajaksi Merikorttelissa myynnissä olleen vanhan kalasavustamon. Nykyisen kaltainen Guldvivanin toiminta alkoi tammikuussa 2001. Maria on nykyisin tyytyväinen työparin yhteistoimintaan.

Tietoa taitajasta

Nimi
Maria Karlström

Paikkakunta
Maarianhamina

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.