Nykypäivä talteen

Luomuspaja - kädentaitoa sydämellä

– ”Se on ollut jotenkin aina ihanaa. Tulee mieleen monta semmosta pientä hetkeä, kun ne asiakkaat räkättävät ihan vääränä ja kun joku menee pieleen. [Asiakas voi sanoa] jostain työstä että voi tää on niin ruma ja hirvee. Ja vähän vekslataan ja sit se on kuitenkin ihan huipputuote, vaikka se ei oo yhtään sinne päinkään kuin malli, mutta eihän mallin mukaan kuulukaan tehdä.”

Tapasin Eeva Kirstilän ja Kerttu Erikssonin Luomuspajalla Turussa 11.9.2017. Haastattelun ja havainnoinnin avulla sain käsityksen Luomuspajan yrittäjien tuntemasta ammattiylpeydestä ja intohimosta tehdä työtänsä.

Luomuspaja tarjoaa kaikenikäisille asiakkailleen kädentaitojen ohjaamisen ja kurssitoiminnan lisäksi muun muassa elämysliikuntaa, voimauttavaa valokuvausta, tilavuokraa ja catering-palvelua. Kirstilä ja Eriksson järjestävät myös virkistyspäiviä sekä lastenkutsuja, polttareita tai muita juhlia. Lisäksi he organisoivat vuosittain myös useita suurempia tapahtumia, kuten Sadonkorjuujuhla ja Joulumarkkinat, joihin saapuu lähistön kädentaitajia myymään omia tuotteitaan. Luomuspaja vetoaa asiakkaisiin sekä idyllisen sijaintinsa että sen perustajien oman tyylin ja omistautuneisuuden vuoksi. Kirstilä ja Eriksson pitävät asiakkaitaan tärkeinä ja nauttivat ohjaustyöstä.

Haastattelussa Kirstilä ja Eriksson kertoivat, että he perustivat yrityksen erityisesti siitä syystä, että halusivat muuttaa mieleisen harrastuksen työksi ja saadakseen vapautta oman työn suunnitteluun. Yrityksen toiminta sai alkunsa pienellä taloudellisella panostuksella, mutta he ovat sijoittaneet siihen runsaasti omaa aikaansa. Alkuaikoihin verrattuna toiminta on kuitenkin heidän kokemuksensa mukaan jouhevoitunut ja järkevöitynyt. Eriksson ja Kirstilä näkevät tulevaisuuden valoisana ja kokevat muutaman ensimmäisen toimintavuoden opettaneen heille paljon. Heillä on myös suunnitelmissa kehittää tulevaisuudessa toimintaansa.

Luomuspajan yrittäjien toiminnassa oli löydettävissä niin yhteneväisyyksiä kuin eroavaisuuksia muihin käsityöalan yrityksiin verrattuna. Esimerkiksi Luomuspajan keskittyminen palvelujen tarjontaan poikkesi tyypillisestä omien tuotteiden myyntiin keskittyvästä suomalaisesta käsityöalan yrittäjästä. Useimpien yrittäjien tapaan Luomuspajan toiminta perustuu vahvasti sen yrittäjien persoonallisuuteen ja osaamiseen. Tärkeimmäksi toimintaa ohjaavaksi seikaksi osoittautui asiakkaat, joiden kanssa toimimisesta Luomuspajan yrittäjät saavat irti paljon. Tämä näkyi myös havainnoidessani heidän kurssiansa, jossa valmistettiin lasikapussikoruja. Sekä asiakkaat että kurssin vetäjät nauttivat tekemisestään iloisin mielin.

Tekijät: Kirsti Ruissalo
ajankohta: 2017

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.