Nykypäivä talteen

Larppaaja tekee vaikka ketjuhaarniskan

– ”Asun valmiiksi saaminen on hienoa.”

Liveroolipeli voidaan mieltää näytelmäksi, jossa esiintyjille annetaan ainoastaan kuvaus roolihahmosta, mutta ei käsikirjoitusta. Pelin eli larpin aikana eläydytään rooliin niin luonteen, käytöksen kuin asunkin kautta.

22-vuotias Tapani Saarinen on harrastanut larppausta viitisen vuotta. Pöytäroolipelit olivat hänelle jo ennestään tuttuja, joten siirtymä oli helppo. Hän nauttii eläytymisestä ja siitä, että saa toimia pelissä aivan jonakuna muuna kuin itsenään. Koska vaatetus on osa eläytymistä ja hahmoa, tekee Saarinen harrastuksen myötä myös käsitöitä. Hän kertoo, että käsitöiden määrä vaihtelee harrastajien välillä. Osa tekee melkein kaiken alusta asti itse, kun taas osa ostaa esimerkiksi kirpputoreilta valmiita vaatekappaleita, joita yhdistelemällä ja hieman muuntelemalla asu valmistuu. Asuja tai asun osia voi myös teettää, jos ei itse ole ompelutaitoinen.

Saarinen itse kokee, että itse tekeminen ja suunnitteleminen saavat asun ja sen käyttämisen tuntumaan hienommalta. Harrastuksen myötä hän on oppinut uusia taitoja ja kehittynyt jo osaamissaan asioissa. Käytäntö on tuonut myös uusia näkökulmia ja jotkut taidot ovat jalostuneet uuteen suuntaan.

Yksi esimerkki Saarisen tekemistä varusteista ovat haarniskat, joita hän on tehnyt monia erilaisia: yhden kokonaisen, kaksi puolikasta, hanskan, erinäisiä ranneketjuja ja vöitä. Haarniska on hänen mukaansa suhteellisen suosittu vaatekappale niiden pelaajien keskuudessa, jotka pelaavat paljon hahmoja, jotka haarniskaa käyttävät. Haarniskaa käyttävät esimerkiksi taistelupainotteiset hahmot tai aatelishahmot, jotka voivat haarniskalla osoittaa korkeampaa arvoaan.

Perusmateriaalina Saarinen käyttää haarniskoissa sinkittyä 1.6 millistä rautalankaa. Apuna on myös 0,8-senttinen alumiinitanko, sivuleikkurit, rautasaha ja pihtejä. Tarvikkeet saa rautakaupasta. Alun perin hän kokeili haarniskan tekemistä Larppaaja-lehden jutun ja kuvituksen innoittamana. Omien sanojensa mukaan hän oppi yrityksen ja erehdyksen kautta saamaan haarniskasta oikeanlaisen ja hyvän näköisen. Useimmat pelaajat tekevät haarniskansa itse, sillä se tulee huomattavasti edullisemmaksi. Haarniskan teettäminen jollain toisella maksaa jonkin verran, Saarinen kertoo. Haarniskan käyttöikää Saarinen ei ole testannut, mutta arvelee sen hyvin pidettynä kestävän erittäin pitkään.

Tekijät: Laura Lyhykäinen ja Satu Kekki
ajankohta: 2000

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.