Nykypäivä talteen

Kynttiläpaja Kalevantuli – Reeta Kunelius

– ”Meille tulee paljon ihmisiä, jotka jo tuossa ovella sanovat että: aa, mä tulen tänne väriterapiaan, imemään näitä värejä silmilläni. Se on tosi kivaa.”

Muotoiluartesaani Reeta Kunelius perusti vuonna 2005 Kynttiläpaja Kalevantulen, joka on ammattikäsityönä kynttilöitä valmistava yritys. Tuotanto- ja myymälätilat sijaitsevat Keski-Suomessa Multian kunnassa. Jyväskylässä Toivolan Vanhalla Pihalla on Kalevantulen myymälä, joka sijaitsee samoissa tiloissa kahden yrityksen Riiminkan ja Annan Pajan kanssa. Lisäksi Kalevantulen kynttilöiden jälleenmyyjiä löytyy ympäri Suomea noin sadasta erikoisliikkeestä.

Ajatus yrityksen perustamisesta syntyi positiivisista myyntikokemuksista markkinoilla ja myyjäisissä. Kuneliukselle selvisi, että ihmiset ovat kiinnostuneita Kalevantulen käsityönä valmistetuista kynttilöistä. Yrittäjäkurssin käyminen toimi lähtölaukauksena yrityksen perustamiselle. Koska Suomessa ei voi opiskella kynttilänvalamista, Kunelius kävi toisessa kynttiläpajassa opissa ja on muuten itseoppinut. ”Työ tekijäänsä opettaa”, Kunelius sanoo.

Yrityksen nimellä on oma tarinansa. Kunelius perusti yrityksen asuessaan Tampereen Kalevassa ja nimi viittaa syntypaikan ohella myös suomalaisuuteen ja Kalevalaan. Lisäksi kalevantuli tarkoittaa elosalamaa, mikä kuvaa hyvin lopullista ratkaisua yrityksen perustamiseen: ajatus tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta, yhtä selkeänä. Nimeksi tuli Kynttiläpaja Kalevantuli, eikä Kunelius edes harkinnut mitään muuta nimeä.

Yritystoiminnan alkutaipaleella Kunelius työskenteli yksin, mutta tällä hetkellä yritys työllistää myös hänen puolisonsa Niina Riikosen. Lisäksi heillä on yksi osa-aikainen työntekijä Salme Hoppula. Yritys toimii pääosin tällä kokoonpanolla, mutta sesonkeina työvoima lisääntyy yhdellä palkallisella työntekijällä ja muutamilla harjoittelijoilla.

Kalevantuli on saanut useita tunnustuksia. Esimerkiksi Taito Keski-Suomi ry on valinnut Reeta Kuneliuksen ja Kynttiläpaja Kalevantuli -yrityksen vuoden 2014 Keski-Suomen Taito – käsityöyrittäjäksi. Kuneliuksen kehittämä soijavahakynttilä palkittiin Suomen Kädentaidot – messuilla Tampereella vuoden 2008 uutuustuotteena. Soijavahakynttilä on tehty täysin luonnonmukaisista materiaaleista, jotka ovat vesiliukoisia ja maatuvia. Soijavahakynttilä savuttaa huomattavasti vähemmän kuin parafiinikynttilä, joten se sopii paremmin allergikoille. Tuotteen osuus on noin kolmasosa yrityksen kokonaismyynnistä ja nousee tasaisesti koko ajan.

Kynttilänvalmistuksen ohella yrityksellä on myös muuta toimintaa. Toivolan Vanhalla Pihalla järjestetään tapahtumia yhteistyössä muiden yrittäjien kanssa. Pajan toimitiloissa Multialla järjestetään kynttilänvalamisen perus- ja jatkokursseja. Lisäksi erilaisille ryhmille järjestetään kynttilänvalamiskursseja. Paja on myös matkakohde, jonne ryhmät voivat tilata tuotanto- ja myyntitiloihin opastettuja kierroksia.

Tekijät: Tarja Ketola ja Niina Kovanen
ajankohta: 2015

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.