Nykypäivä talteen

Kurun miehen kansallispuvun kokoaminen

– ”No sen tiedän, että niitä kansallispuvun aineita kerätään ympäri pitäjää ja niin varmaan tässäkin sitten kerättiin liivikankaita ja tämä vetäjä ilmeisesti vähän suunnitteli, että mitä kaikkee siihen tulee. Hänelläkään ei ollut niin paljon tietoa siitä, mitä kaikkea kansallispukuun liittyy, mutta siitä se lähti pikkuhiljaa sitten näistä kankaista ja kun hän sai näitä kankaita kokoon niin hän sitten meni sinne Helsinkiin neuvottelemaan, että näistä pitäisi saada puku”

Tallennustyön tarkoituksena oli selvittää, miten Kurun miehen puvun kokoamistyö eteni, keitä siihen osallistui ja miksi pukua on valmistettu niin vähän. Tallennustehtävä laajeni puvun nykytilan kartoittamiseen Suomen Kansallispukukeskuksen toiveesta.

Tallennustehtävä tehtiin haastattelemalla kaikkia vielä elossa olevia paikkakuntalaisia, jotka liittyivät jollakin tavoin puvun kokoamistyöhön. Nämä henkilöt olivat Pirkko LamminsivuLiisa Mäkinen ja Anni Vastamäki.

Kurun miehen puvun virallinen tilaajataho oli Kurun Raittiusyhdistys Pyrintö XXIII ry ja sen kokoajana yhdistyksen nimeämä kansallispukutoimikunta. Käytännössä kurulaisia toimijoita oli nähtävästi kuitenkin vain kaksi: idean isä Toivo Raita-aho ja hänen kuoltuaan työn loppuun saattaja, Liisa Mäkinen. 

Puvun kokoamistyö kesti yli 30 vuotta. Se valmistui vuonna 1992. Kokoamista hidastivat vaikeus rahoittaa hanketta, Toivo Raita-ahon auto-onnettomuus ja myöhemmin hänen kuolemansa. Puku esiteltiin 24.7.1992 Kurun 125-vuotisjuhlien yhteydessä. Puvun kokoamisesta tiesi vain muutama ihminen, joten prosessi ei herättänyt pitäjässä suuria tunteita. Puvun julkaisun jälkeen kurulaiset ihastelivat pukua, mutta kritisoivat samalla sen hintaa ja arvelivat puvun takin olevan kesäaikaan kuuma. 

Kurun miehen pukua on tähän päivään mennessä valmistettu vain kaksi kappaletta. Toinen on Jyväskylässä, Suomen Kansallispukukeskuksen mallikokoelmassa ja toinen on näytteillä Kurun kirjaston yhteydessä olevassa Kuru-salissa. Haastatteluissa nousikin esille toive siitä, että kiinnostus pukua kohtaan lisääntyisi. Puvun kaavat ja ohjeet löytyvät Kurun kirjastosta, mutta kankaitten, lankojen ja puvun valmistajien tilanne pitää vielä kartoittaa ja saatavuus päivittää. Samassa yhteydessä on mahdollista yrittää löytää ohuempaa sarkaa takkikankaaksi. 

Tekijät: Sarianna Tammilehto
ajankohta: 2021

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.