Nykypäivä talteen

Koruja kierrätysmateriaaleista: LauraSe

– ”Saan paljon tilaustöitä; vihkisormuksia perintölusikoista, korvakoruja tilaajan syntymävuonna lyödyistä kolikoista, pyöreitä vuosia täyttävien syntymäpäivälahjoja…”

LauraSe on Laura Saarivuori-Eskolan vuonna 2006 perustama yritys, joka on keskittynyt luomaan vanhasta uutta, tekemään tarpeettomasta tarpeellista.  Vanhoista kolikoista ja aterimista taotut korut – Ekorut – toivat tekijälleen vuonna 2010 Vuoden nuori kädentaitaja -palkinnon.

Laura Saarivuori-Eskola on kotoisin Enosta, Pohjois-Karjalasta ja karjalaisuus elää yrittäjän ajatusmaailmassa ja kaikessa tekemisessä. Lempäälän käsi- ja taideteolliseen oppilaitokseen Saarivuori-Eskola päätyi sattumalta, mutta sen myötä heräsi kiinnostus metallialaan. Hän valmistui metalliartesaaniksi vuonna 2003.

Valmistuttuaan Saarivuori-Eskola työskenteli taidetakomossa entisessä koulussaan sekä taidelasiliikkeessä. Hän aloitti korujen valmistamisen jo pari vuotta ennen LauraSe:n perustamista. Saarivuori-Eskolan tuotteet kiinnostivat jälleenmyyjiä ja niin syntyi tarve omalle yritykselle.

LauraSe:n työpaja sijaitsee Tampereen Tallipihalla, Kuninkaankadulla. Saarivuori-Eskola jakaa käsityöputiikkinsa kahden muun yrittäjän kanssa ja he työskentelevät myyjinä vuoropäivin.

Saarivuori-Eskola haluaa työllään antaa oman panoksensa maailman parantamiseen ja siksi LauraSe:n ideologia perustuu kierrätykseen. Ekoruissa käytetty materiaali on jo toisella kierroksella, sille annetaan siten uusi mahdollisuus.

Suomen markan poistuttua käytöstä Saarivuori-Eskola mietti, miten voisi hyödyntää vanhoja kolikoita. Syntyi idea koruista ja erityisesti vanhoista penneistä muotoillut pennikorvakorut ovat saavuttaneet suosion.  Vanhat aterimet hän keksi ottaa korumateriaaliksi, kun muuton yhteydessä hänen aviomiehensä vanhat palkintolusikat olivat vähällä päätyä kaatopaikalle.

Saarivuori-Eskola tekee yhteistyötä muun muassa kolikkokeräilijän ja huutokauppoja kiertävän tuttavansa kanssa korumateriaalia saadakseen. Jälleenmyyjiä LauraSe:lla on ympäri Suomea esimerkiksi taidemuseoissa ja pienten yrittäjien putiikeissa. Yrityksen valmistamia koruja markkinoidaan pääasiassa alan messuilla ja sosiaalisessa mediassa. Tehokkain kanava on yrittäjän mukaan kuitenkin puskaradio.

Tilaustyöt muodostavat merkittävän osan LauraSe:n toiminnasta. Asiakas voi haluta teettää korun jostakin tunnearvoa sisältävästä esineestä, kuten kummilusikasta. Kolikoissa suosittuja ovat syntymäpäiväsankarin syntymävuoden kolikosta teetetyt korut.

Yrittäjä inspiroituu pitkillä kävelylenkeillä kauniissa luonnossa ja saa ideoita keräämästään materiaalista. Lusikan pesä kauniine muotoineen on innoituksen lähde, koska siihen sisältyy symboliikkaa. Lusikka kulkee mukana ihmisen elämässä lapsesta vanhukseksi ja sen munaa muistuttava muoto symboloi uutta alkua ja ikuista elämää. Saarivuori-Eskola ei juuri luonnostele töitään vaan lähtee rohkeasti työstämään materiaalia parhaan lopputuloksen löytämiseksi.

Osa Saarivuori-Eskolan työvälineistäkin on kierrätystavaraa. Hän uusiokäyttää vanhoja kahvinkeittimiä ja kuumentaa niiden levyillä koruihin käytettävää happoa. Metallityössä tärkeitä työkaluja ovat viilat, sahat, pihdit ja sormusrauta.

Varsinaisia mallistoja Saarivuori-Eskola ei suunnittele, mutta esimerkiksi vuoden 2013 kevätuutuutena hän markkinoi perhosaiheisia kaulakoruja ja kuoriaisrintakoruja. Asiakkaat ovat kiinnostuneita perinteisistä suomalaisista lusikoista ja ajatusmallista, jossa ”ennen oli kaikki paremmin”, sen vuoksi lusikka- ja kolikkokorut viehättävät.

Tekijät: Eeva Halkosaari, Liisa Palomäki ja Saara Heikkilä
ajankohta: 2013

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.