Nykypäivä talteen

Kimperi

– ”Vaatteissa on sellasia jippoja ja juttuja, mitä on toivonut, että lastenvaatteista löytäis, mutta niitä ei oo löytynyt mistään muualta, niin sitten on ruvennut niitä itse kehittelemään.”

Outi Sahikallion suunnittelemissa vaatteissa yhdistyvät kotimaisuus, ekologisuus ja valloittavat kuosit.

Kimperi on jyväskyläläinen vuonna 2005 perustettu yritys, joka valmistaa ja myy lastenvaatteita, käsityötuotteita ja jonkin verran aikuisten vaatteita. Outi Sahikallio alkoi äidiksi tultuaan tehdä omaan käyttöönsä kantoliinoja, joista hänen ystävänsäkin kiinnostuivat. Tuotteiden päädyttyä myyntiin tuttavan verkkokauppaan alkoi varsinainen yritystoiminta. Ensimmäisten tuotteiden lisäksi myös yrityksen nimi kumpuaa äitiydestä; Kimperi on Sahikallion antama hellittelynimi esikoiselleen.

Kimperi on lyhyessä ajassa noussut menestyväksi käsityöalan yritykseksi, jonka tuotevalikoima on laajentunut monipuoliseksi. Yrityksen arvoihin kuuluvat eettisyys, ekologisuus ja paikallisuus. Materiaalivalinnoissa suositaan kotimaista ja tuotteet valmistetaan Jyvässeudulla.

Laadukkaat, kestävät kankaat sekä huolellinen valmistusprosessi takaavat tuotteille pitkän käyttöiän. Lastenvaatteet pyritään suunnittelemaan useamman koon kattaviksi, jotta uusia vaatteita ei tarvitsisi hankkia kovin usein lapsen kasvaessa. Kankaiden jäännöspalat lahjoitetaan päiväkoteihin, kuvataidekouluihin ja iltapäiväkerhotoimintaan.

Sahikallio suunnittelee Kimperin tuotteet itse ja moni niistä on syntynyt omasta tarpeesta. Kimperin tuotteet ovat värikkäitä ja aikaa kestäviä. Tunnetuin tuote on pipo, jonka Sahikallio keksi valmistaa kantoliinan taskun ylijäämäkankaasta. Pipot otettiin tuotantoon ja niistä on sittemmin tullut suosittuja. Aluksi käytettiin Nanson kankaita, mutta hiljalleen ne jäivät pois. Pallo- ja raitakankaiden lisäksi käytetään enenevässä määrin Kimperin omia kuoseja. Pipon suosiosta kertoo niiden myyntimäärä – noin 80 000 kappaletta vuoteen 2012 mennessä.

Aluksi tuotteita myytiin ainoastaan verkkokaupan kautta ja Sahikallio valmisti tuotteet kotonaan Jyväskylän Mattilankadulla. Ensimmäiset toimitilat avattiin vuonna 2008 Jyväskylän Yliopistonkadulle. Työ muuttui kokopäiväiseksi ja pian tuli tarve lisätyövoimalle. Ensimmäinen työntekijä palkattiin liikkeen oltua avoinna vuoden verran ja vuonna 2012 yritys työllisti jo kolme työntekijää Sahikallion lisäksi.

Toimitiloissa valmistetaan myynnin lisäksi mallikappaleita omista tuotteista. Suurin osa valmistuksesta tapahtuu kuitenkin muualla, kuten ompelimossa Jyväskylän Keljonkankaalla. Sen lisäksi yksittäiset ompelijat mahdollisimman lähellä valmistavat Kimperin tuotteita. Kimperin toimitilat olivat kevään 2012 aikana muuttamassa Jyväskylän Kauppakadulle.

Kimperin tuotevalikoimaan kuuluvat värikkäät lastenvaatteet ja asusteet. Asiakkaiden pyynnöstä suosituimpia tuotteita on alettu valmistaa myös aikuisille. Sahikallio kertoo innostuvansa eniten tuotteista, joihin hän on saanut suunnitella muista vaatteista poikkeavia käteviä yksityiskohtia.

Sahikallio tekee yhteistyötä muiden käsityöalan toimijoiden kanssa ja myymälässä on usein ollut pienten käsityöalan yrittäjien tuotteita koemyynnissä. Kimperi on myös suosittu harjoittelupaikka paikallisten oppilaitosten opiskelijoille.

Tuotteita markkinoidaan mainostamalla lehdissä, mutta tärkeänä kanavana Sahikallio pitää sosiaalista mediaa ja Kimperin Internet-sivulla pidettävää blogia.

Kimperin tuotteita voi myymälän lisäksi ostaa nettikauppa Kimperistoren kautta. Verkkokaupan osuus on kasvussa ja tavoitteena on, että jopa puolet liikevaihdosta saataisiin Kimperistoresta. Myös useat jälleenmyyjät ovat ottaneet Kimperin tuotteita valikoimiinsa ja Sahikallio on joutunut jopa rajoittamaan jälleenmyyjien määrää.

Kimperin asiakaskunta arvostaa kotimaisuutta ja ekologisuutta. Sahikallion mukaan yrityksen asiakkaat ovatkin keskivertoa tiedostavampia kuluttajia. Hän on kuitenkin huomannut muutoksen asiakaskunnassa vuosien varrella, on menty enemmän valtavirran suuntaan ja yhä useampi on löytänyt Kimperin tuotteet.

Tekijät: Jenni Jokela, Jenna Vuori ja Henna Keski-Mäenpää
ajankohta: 2012

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.