Nykypäivä talteen

Kierrätyskäsityöt ovat ekologisia

– ”Kyllä meidän pitäisi huolehtia maapallosta, että saadaan olla täällä.”

Kierrätetyn ja uuden materiaalin välinen suhde on vaihdellut eri aikoina. Esimerkiksi heikommassa taloudellisessa tilanteessa kierrättäminen on ollut välttämätöntä, mutta uusi on ollut tavoiteltua. Nykyään elintason nousun myötä uudesta on tullut arkista ja vanhasta, käytetystä ja muokatusta taas trendikästä, ekologista ja uniikkia. Kierrätysmateriaalista tehty tuote herättää ihailua ja on vastakohta kaupalliselle massatuotannolle.

Rauna Koivunen kokee kierrätyksen elämäntavakseen. Hän pyrkii ekologisesti kestävään elämään sekä henkilökohtaisella tasolla että työnsä kautta. Koivunen on töissä kierrätysmateriaaleista valmistettuihin tuotteisiin erikoistuneella Secco Shopilla tuotantopäällikkönä. Koivusen mukaan maailmassa tuotetaan valtavasti uutta tavaraa, mutta paljon jää ylijäämääkin, joka olisi hyvä ottaa uudelleen käyttöön vaikkapa uuden käyttäjän toimesta. Kalustepuolen artesaanina hän ihmettelee esimerkiksi kaatopaikoilla lojuvia pöytäryhmiä, joissa on vain pieniä vikoja. Pienellä kunnostuksella ne saisi käyttökuntoisiksi uuden ostamisen sijaan.

Koivunen kertoo, että jo kertaalleen hylätyn, turhalta ja rumaltakin tuntuvan materiaalin voi saada kauniiksi hyvän suunnittelun avulla. Hyvä kierrätystuote on toimiva ja hyvän näköinen. Secolla on oma suunnittelijaverkosto ja työharjoittelijoina muotoilijoita. Tuotteet syntyvät projektien, materiaalien ja tarpeen mukaan. Joskus idea lähtee tietystä materiaalista, joskus taas hakusessa on tietynlainen tuote tietynlaiseen käyttöön.

Secco käyttää yhtenä materiaalinaan auton ja muiden kulkuneuvojen sisärenkaita. Niitä Secco saa rengasliikkeiltä, mikä on helpottanut rengasliikkeitäkin – ennen ne veivät turhat kumit kaatopaikalle, nyt Secon yhteistyökumppanit noutavat ne. Samalla Secco suosii lähimateriaaleja, mikä vähentää kuormitusta entisestään, Koivunen iloitsee. Hän on törmännyt kysymykseen, miksi kierrätystuotteet ovat kalliita, jos materiaali on ilmaista. Hän kertoo, että ennen kuin esimerkiksi renkaat muodostuvat laukuiksi tai koruiksi, vaativat ne ison puhdistuksen. Kierrätysmateriaalia voi olla myös vaikeampi työstää. Esimerkiksi kaavaa on helppo leikata uudesta kangaspakasta, kun taas pienemmät tilkut tekevät siitä haastavampaa.

Koivunen on huomannut asennemuutoksen ihmisissä viime vuosina. Kierrätys, tuunaaminen, kunnostaminen ja entisöinti eivät enää ole outoja asioita, eikä enää ihmetellä, jos joku ottaa käyttöönsä vanhan tuotteen uuden ostamisen sijaan. Erilaiset kierrätystavat ovat saaneet omia tv-ohjelmiakin. Koivunen itse mieltää tuunaamisen isojen muutosten tekemiseksi. Tuunatessa esineen alkuperä katoaa melkein täysin ja se voi muuttaa muotoaan paljonkin. Koivunen itsekin on kunnostanut ja tuunannut esineitä, mutta haluaa välttää liian suurta tuunaamista. Hän pitää tärkeänä, että esineessä on edelleen muutosten jälkeenkin näkyvillä sen tarina ja alkuperä.

Secon ja muiden vastaavien yritysten kierrätys- ja uusiotuotteet mielletään tällä hetkellä trendikkäiksi. Koivunen kuitenkin toivoo, että niistä kasvaa jotain trendiä suurempaa. Hän toivoo, että kierrätystuotteista onnistutaan tekemään niin hienoja, että ne kasvavat osaksi valtavirtaa. Hän haluaa nähdä kierrätystuotteiden päätyvän erikoisliikkeiden lisäksi myös niin sanotusti tavallisiin kauppoihin, jokaisen kuluttajan ulottuville ja haluttavaksi.

Tekijät: Mari Riikonen, Anniina Ljokkoi ja Jyrki Väisänen
ajankohta: 2007

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.