Nykypäivä talteen

Keskeneräiset käsityöt

– ”Tuntuu turhalta heittää työtä roskiin. Laatikon pohjalla siinä on kuitenkin sellainen toivo valmistu-misesta.”

Käsityöt ovat monelle rentouttava ja jopa terapeuttinen harrastus, joka on oivaa ajanvietettä. Innokkaimmat tekevät käsitöitä jopa päivittäin. Silti käsityöt jäävät joskus kesken, jopa siinä määrin, ettei niitä tule tehtyä valmiiksi koskaan. Keskeneräinen työ voi päätyä purettavaksi ja uuden työn raaka-aineeksi tai jopa roskiin.

Vaatetusalaa Jyväskylässä opiskeleva Merja Häikiö kertoo, että kesken jäävät sellaiset käsityöt, jotka eivät muovaudu toivotunlaisiksi. Hän jättää ne kesken siinä toivossa, että innostuu työstä myöhemmin uudelleen tai luomaan siitä jotain aivan muuta. Roskiin hän ei halua töitä heittää.

Häikiö kertoo, että syksyllä hänelle tulee innostus virkkaamiseen ja neulomiseen, jolloin erilaisia käsitöitä saattaa syntyä siinä määrin, että joku jää keskenkin. Joskus työ yksinkertaisesti unohtuu, eikä kesken jäämiselle ole sen kummempaa syytä. Unohtunut työ voi olla vain viimeisiä silauksia vaille valmis, se vain tehdään loppuun myöhemmin innostuksen palattua.

Keskeneräisistä töistä voi olla myös hyötyä. Häikiö kertoo kokeilevansa paljon ja neule- ja virkkaustöitä saattaa syntyä kokeilun kautta ilman sen kummempaa ajatusta lopputuloksesta. Kokeilu voi mennä pieleen, jolloin työ jää valmistumatta. Kesken jääneestäkin työstä on saanut harjoitusta ja myöhemmin niistä voi ottaa mallia muihin töihin mallia tarkastelemalla ja silmukoita laskemalla.

Tunnearvolla on vaikutuksensa töihin. Häikiö kertoo olleensa painokangaskurssilla, jossa hän painoi itselleen muutamia pieniä kangaspaloja. Hän kertoo, ettei raaski heittää kankaita pois, vaikkei niistä mitään ole toistaiseksi valmistunut. Kankaat ovat hänen mielestään kivan näköisiä ja niihin liittyy muistoja itse tekemisestä. Hän suunnittelee säästävänsä kankaita ja tekevänsä niistä joskus pieniä pussukoita.

Häikiö kokee, etteivät keskenjääneet käsityöt lannista intoa. Päinvastoin, sillä hän arvelee käsitöiden jäävän joskus kesken juuri harrastuksen mielekkyyden vuoksi. Käsitöitä tehdään itselle tai tuttaville omasta halusta, eikä työn tekemiseen tai loppuun saattamiseen ole ulkopuolisia paineita. Näin työn voi jättää hyvällä omallatunnolla kesken ja tekemisen mielekkyys säilyy.                                                         

Keskeneräisiä käsitöitä kartutettiin haastattelun lisäksi Jyväskylän kansalaisopiston kursseilla jaossa olleilla kyselyillä. Kyselyyn vastasi 22 henkilöä. Keskeneräisyyden syiksi listattiin muun muassa ajan puute, kiinnostuksen lopahtaminen ja laiskuus päätellä työ loppuun. Vastaajat kertoivat käsitöistä kesken jääneen esimerkiksi villapaidan, johon ei valmistunut hihoja, sukkaparin, johon ei valmistunut kuin toinen sukka sekä tilkkutyön ilman vanua ja taustaa. Valtaosalle keskeneräisetkin työt ovat kuitenkin tärkeitä, sillä vain kaksi suunnitteli kokonaan pois heittämistä. Muut aikoivat joko tehdä työt loppuun tai ottaa materiaalit muuhun käyttöön.

Tekijät: Heta Hämäläinen, Sari Kinnunen ja Anni Utriainen
ajankohta: 2007

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.