Nykypäivä talteen

Käsityöpuoti Kädenjälki ja Galleria Sará

– “Päivät ovat antoisia täällä. Tavallaan se mitä kommentteja asiakkailta tulee ja kaikenlaisia keskusteluhetkiä saattaa viedä hirvittävänki syvälle tai korkealle. Tosiaan sitten nää uudet kaverit jää. Se on semmosta vertaistukea.”

Keski-Suomen Laukaassa sijaitseva Käsityöpuoti kädenjälki toimii laukaalaisen käsityötaidon näyttämönä. Sen lisäksi puoti on paikkakuntalaisten jokapäiväinen kohtaamispaikka. Puodissa on myynnissä käyttötavaroita sekä taidetta laidasta laitaan. Jokainen laukaalainen käsityöläinen on tervetullut puotiin omilla töillään. Liikkeen yhteydessä on myös taidegalleria, jossa vaihtuvat näyttelyt kuukausittain.

Kävimme vierailemassa Käsityöpuoti Kädenjäljessä ja Galleria Sarássa maaliskuussa 2019. Paikan päällä meitä olivat vastassa puodin toiminnassa mukana olevat Mirja Autio ja Sirkku Peltokangas sekä nyt jo eläkkeelle jäänyt Elisa Niskakangas. He ovat kaikki käsityöläisiä, joiden töitä on myyty puodin puolella. Reilun tunnin mittaisen haastattelun aikana naiset kertoivat meille Käsityöpuodista ja Galleriasta.

Kahden naisen alulle pistämä liikeidea oli ensimmäinen laatuaan Laukaassa. Perimmäisenä ajatuksena oli, että käsityöläisillä olisi yhteinen paikka, jossa jokainen voisi myydä omia tuotteitaan. Pian vakiintuneita tekijöitä oli 50 ja tuotteiden vaihtuvuus ripeää. Laukaasta löytyi paljon innokkaita käsityöläisiä, jotka halusivat, että heidän tekemänsä tuotteet päätyivät ihmisille, joilla oikeasti on käyttöä niille.

Käsityöpuoti on toiminut Laukaassa jo kaksikymmentä vuotta, ja siitä on muodostunut pysyvä osa laukaalaista kulttuuria. Toimintamalli Kädenjäljessä on ollut alusta asti samanlainen. Jokainen käsityöläinen myy omia tuotteitansa vuosimaksua vastaan. Puotia ylläpidetään yhteisvoimin. Verrattomana lisänä puodin toiminnalle on vuonna 2015 auennut Galleria Sará.

Galleria Sará on Mirja Aution ajatusten tuotos, joka on ajan kuluessa kehittynyt yrityksestä lähemmäs harrastusta. Galleria Sarássa pitävät näyttelyitä sekä käsityöläiset, taidekäsityöläiset että taiteilijat. Galleriassa voi nähdä kuukaudesta riippuen esimerkiksi huovutustöitä, akvarelleja, farkkutöitä, moottorisahaveistoksia tai keramiikkaa.

Kädenjälki tuo esille ihmisten hyvät puolet. Yhteisöllisyys, hyvä yhteishenki ja hauskanpito ovat tärkeässä osassa Kädenjäljen toimintaa. Toimijat ja puotilaiset kokevat Kädenjäljen kautta kuuluvansa tiettyyn yhteisöön. Jos puodin tavoitteena olisi alussa ollut tuottaa mahdollisimman paljon voittoa, olisi puodin taival luultavasti loppunut lyhyeen. Laukaalaisten rakkaus käsitöihin on se kantava tekijä.

Tekijät: Sanni Vattulainen ja Laura Suominen
ajankohta: 2019

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.