Nykypäivä talteen

Käsityöläisyyttä ja designia – Anu Pylsy

– "Hirvisarja idea syntyi 1996 ja 1997 tuli ensimmäiset valmiit tuotteet. Siitähän nyt jo yli kaksikymmentä vuotta. Hirvisarja on kestänyt ja elänyt näin pitkään. Mutta toissavuonna 2019 myin painovälineet, painouunit ja karusellit pois kokonaan, ja päätin, että lopetan printtien teon. Tällä hetkellä näissä vaatteissa on pelkistetympää, että en halunnut printtejä ollenkaan."

Tallennustyön tavoitteena oli tallentaa artesaani Anu Pylsyn käsityöläisyyttä, yrityshistoriaa ja missä mennään nyt 2021. Anu Pylsyn haastattelu ja valokuvaus tehtiin Design Pylsy Showroomilla Jyväskylän Wanhalla Naulatehtaalla. 

Haastattelussa Pylsy kertoo yrityksen toiminnan alkaneen Joutsassa 1988 Pylsyn maatilan tuvan pöydältä. Sieltä se siirtyi tilan navetan kunnostettuihin yritystiloihin. Ensimmäiset tuotteet olivat luonto- ja lapsiaiheisia tekstiilejä. Siellä syntyi myös Maakunnan Parhaat -laatumerkillä palkittu Hölkkäävä hirvi -tuotesarja, johon kuului asusteita ja lahjatavaroita. Tuotteiden suunnitteluun ja aiheisiin on vaikuttanut Pylsyn kiinnostus luontoon ja Laukaassa olevat Saraankallion luolamaalaukset. Hirvi -tuotesarja on hyvin kestänyt aikaa. Pylsy kertoi, ettei tällä hetkellä hirvi näy kuin heidän logossa, tuotteiden tuotelapuissa ja yhteistyökumppani Private Casen yrityskalentereissa. Hirvisarjasta voisi tehdä vielä yhden nostalgiasarjan yrityksen tulevan 35-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Sieltä voisi nostaa aiheiksi Jatulin tarhan ja kalliomaalaukset. Tämän jälkeen yrityshistoriassa seurasi uusia vaiheita. Pylsyt ostivat Joutsasta Pynnölän kyläkoulun 2006. Yrityksen toiminta uudistui uusissa tuotantotiloissa. Siellä tuotettiin painokankaita, printtituotteita ja syntyi palkittu kylpytuotesarja. Tuotteita oli esillä ja myynnissä kyläkoulun Design Pylsy myymäläpuodissa. Pylsy päätti uudistaa yritystoimintansa toisenlaiseksi ja kyläkoulu, printtikoneet, painokarusellit ja kaikki myytiin 2020.

Yritys aloitti uuden toimintansa 2020 Vaajakoskella. Siellä toimii nyt Design Pylsy Showroom. Anu Pylsyn tuotteisiin kuuluu uudenlainen naistenvaatemallisto, asusteita ja sisustustuotteita. Naistenvaatemallisto on pelkistetty ja skandinaavinen, jossa ei ole printtejä ollenkaan. – Tein niitä varmaan niin kauan, että kiintiö tuli täyteen. Tuotteiden materiaalit kuten bamputrikoot kudotaan ja värjätään Suomessa. Tuotteita kaavoitetaan ja ommellaan Tampereella. Niiden kotimaisuusaste täyttyy. Näissä tuotteissa värit ovat luonnonläheisiä ja pehmeitä sävyjä. Tuotteet ovat ekologisia, kestävät aikaa ja niitä on helppo yhdistellä toisiinsa sekä myöhemmin jatkossa muihin tuotteisiin. Nyt korona-aikana hänen tuotteilleen on kysyntää, koska tällaiset mukavat ”kotoiluasut” ja collegekankaasta tehdyt vaatteet ovat miellyttäviä pitää. Nyt korona-aikana yrityksen verkkokauppa on ollut toimiva. Pylsy miettii tulevaisuudessa messuille menemistä, ehkä hänen ei tarvitse niille mennä, koska tämä yritysmuoto Design Pylsy Showroom ja siellä järjestettävät tapahtumat ja verkkokauppa ovat toimivia.

Tekijät: Merja-Sisko Muukari
ajankohta: 2023

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.