Nykypäivä talteen

Käsityöläisyys Lappeenrannassa

– ”Kannustan kaikkia ihmisiä hakeutumaan haavetyönsä pariin.”

Lappeenranta on teollisuus- ja matkailukaupunki. Paikkakunnan suurteollisuus luo sivutuotteena mahdollisuuksia muunlaisen yritystoimintaan, kuten käsityöläisyyteen. Käsityöläisyys on usein pienyrittäjyyttä ja monet käsityöläiset käyvät lisäksi palkkatöissä. Lappeenrantaa pitävät kotipaikkanaan Etelä-Karjalan käsi- ja taideteollisuus ry sekä Kaakkois-Suomen Taidekäsityöläiset ry. Etelä-Karjalan ammattiopisto tarjoaa mahdollisuuden suorittaa Lappeenrannassa käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinnon.

Heli Pukki ja Tarja Häsä ovat lappeenrantalaisia käsityöyrittäjiä. Pukilla on oma yritys Ideri ry, Häsä taas toimii toiminimellä. Pukille yritystoiminta on pääsääntöinen elinkeino ja yritys työllistää myös yhden ulkopuolisen. Ideri valmistaa ja myy omassa liikkeessään sekä jälleenmyyjien kautta muun muassa akvarellitauluja, postikortteja, huopaeläimiä ja kuvitettuja painotuotteita.

Häsän yritystoiminta on pienimuotoisempaa ja sen lisäksi hän saa elantonsa opettamalla posliininmaalausta Lappeenrannan kansalaisopistossa. Häsä maalaa ja koristelee erilaista keramiikka posliinimaalauksen keinoin sekä muotoilee maalausalustansa ja tekee savesta käyttöesineitä. Lisäksi hän tekee erilaisia tilaustuotteita, kuten muotokuvia. Hän myy tuotteitaan kotoaan.

Pukki on ollut käsityöläinen yksitoista vuotta. Hän kuvaa alalle päätymistä pitkäaikaisen haaveen toteuttamiseksi ja rohkeaksi hypyksi. Hän siirtyi taiteen ja käsityön alalle sisustussuunnittelijan työstä. Häsä päätyi alalle lapsuudesta jatkuneen maalausharrastuksen innoittamana. Opetustyössä hän on ollut 80-luvulta lähtien ja oman toiminimen hän perusti vuonna 1996.

Lappeenrantaan yrittäjät asettuivat kaupungissa pitkään asuttuaan. Pukille Lappeenranta on kotikaupunki, Häsä päätyi kaupunkiin alun perin elämäntilanteiden kuljettamana vuonna 1977. Lappeenranta on inspiroinut molempia taitajia – Pukki kertoo hyödyntäneensä kuvissaan tuttuja maisemia ja Häsällä aiheissa näkyvät muun muassa Saimaan rannat ja norpat.

Häsä ei koe, että Lappeenrannan kaupunki tukisi erityisellä tavalla käsityöläisiä. Hän kertoo, että esimerkiksi tilojen saamisessa on joskus ollut ongelmia. Matkustaessaan hän on kokenut, että esimerkiksi Pohjanmaalla käsityöläisiä ja käsityöläisyyttä on tuettu enemmän. Pukki taas näkee kaupungin suhtautuvan hyvin, mikäli käsityöläinen itse on myös aktiivinen ja ahkera. Hän toteaa, että eduksi ovat oma positiivinen ja reipas asenne, aktiivisuus ja persoonallinen kädenjälki.

Käsityöyrittäjyyden huonoiksi puoliksi Pukki mainitsee kiireen ja tiukat aikataulut. Häsä taas mainitsee, ettei pieni yritys tuota paljoa, jolloin toiminimeen liittyvät kulut nousevat korkeiksi. Huonoista puolista huolimatta kumpikaan ei alaa pois vaihtaisi. Pukille työ on samalla rakas harrastus ja tapa purkaa tunteita. Hän kannustaa kaikkia tavoittelemaan unelma-alaansa, sillä vaikka se ei olisi helppoa, on se vaivan arvoista. Häsä ei voisi kuvitella enää palaavansa 8–16-työaikaan, vaan arvostaa vapautta. Hän pitää myös opetustyöstä, joka tarjoaa haastetta ja mahdollisuuden päästä liikkumaan ympäri Suomea ja tavata alan harrastajia.

Tekijät: Tiina Nyyssönen ja Jenni Pöllänen
ajankohta: 2007