Jyväskylän Mäki-Matissa sijaitseva Jyvälän kansallispukuvuokraamo on osa Jyvälän setlementtiä. Kansallispukuvuokraamo on merkittävä palvelu, sillä kansallispukuvuokraamoita on valtakunnallisesti melko harvassa. Jyvälästä lähetetään pukuja ympäri Suomea.
Kansallispukuvuokraus on vain pieni osa Jyvälän toimintaa ja pääasiassa Jyvälä tunnetaankin kansalaisopistostaan. Samoissa tiloissa kansalaisopiston ja kansallispukuvuokrauksen kanssa toimii myös Jyvälän Lastentarha ja Jyvälän jälkkärit, jotka ovat lapsiperheille suunnattuja palveluita. Suomeen Jyvälän setlementti tuotiin vuonna 1940 ja se on toiminut nykyisissä toimitiloissaan Nisulan talossa siitä asti. Setlementin tarkoituksena on tukea ihmistä kaikissa ikävaiheissa ja tehdä hänestä aktiivinen yhteiskunnan jäsen. Setlementti pyrkii toimimaan lähiympäristön asukkaiden tarpeiden mukaan auttaen ihmisiä muun muassa kouluttautumaan halunsa mukaisesti.
Jyvälässä kansallispukuvuokrausta hoitavat toimistotyöntekijät. Satunnaisesti Jyvälässä on työskennellyt kädentaitaja, joka on hoitanut ja ylläpitänyt pukuja. Tarvetta tällaiselle kädentaitajalle olisi nykyäänkin, mutta ammattiosaajaa on vaikea löytää. Vuokrauksesta vastaava henkilökunta on kuitenkin pätevä auttamaan asiakasta sopivan kansallispuvun valinnassa.
Kansallispukuja lainataan sukupuoleen tai ikään katsomatta, kertovat toiminnanjohtaja Helena Huovila ja toimistonhoitaja Anne Leisala. Puvun valintaan vaikuttavat useimmiten paikkakunta, omat sukujuuret, saatavuus tai oma mieltymys erilaisiin malleihin. Vuokraus on kausiluontoista, sillä suurin menekki on kevään ja kesän aikaan. Kansallispuvut ovat haluttuja erityisesti juhliin, kuten häihin, syntymäpäiville sekä valmistujaisjuhliin. Kuorojen jäsenet ja tanhuryhmät vuokraavat pukuja esiintymistilaisuuksiin. Vuokrauksia on noin viisikymmentä vuosittain ja pukuvuokrausten määrä on pysynyt melko samanlaisena läpi vuosien.
Pukuvalikoima käsittää neljä erilaista naistenpukua sekä kaksi erilaista miesten pukua. Naisille on tarjolla Euran, Hämeen, Keski-Suomen, Kokkolan, Munsalan ja Ylä-Savon puvut ja miehille Hämeen, Pohjanmaan ja Valkealan puvut. Lapsille pukuja löytyy Euran, Keski-Suomen, Hämeen, Munsalan ja Pohjanmaan alueelta. Kansallispukuja ei vuokrata täysinä kokonaisuuksina. Kengät, sukat, takit ja miesten hatut eivät sisälly vuokrattavaan pukukokonaisuuteen.
Jokaisen lainauskerran yhteydessä tarkastetaan puku vaurioiden varalta ja niihin tehdään tarvittavia korjauksia, sillä pukujen materiaali kuluu ja haurastuu vuokrauskäytössä. Yhtään pukua ei ole tuhoutunut lainassa, mutta iän ja huonon kunnon takia pukujen osia huolletaan melko usein.
Huovisen ja Leisalan mukaan puvun sovittaminen ennen vuokrausta on tärkeää. Suurin osa puvuista on valmistettu 1970-luvulla ja pukujen mitat eivät vastaa nykypäivän mitoitusta. Pukuja muokataan myös tarvittaessa kantajan mukaiseksi esimerkiksi saumoja päästämällä tai nappia siirtämällä. Muotivirtaukset saattavat näkyä puvuissa. 1970-luvulla lyhyempi helma oli muotia, mutta nykyisin on palattu alkuperäiseen pitkään helmaan, joka vastaa eniten kansanomaista historiallista pukeutumista.