Nykypäivä talteen

Joensuun Taitokortteli

– ”Halusin, että kangaspuut ovat näkyvillä koko ajan. Olen sitä mieltä, että jos kangaspuut eivät näy enää missään muualla kuin museoissa, se on kuollut perinne sen jälkeen. Haluamme estää sen, että kutominen kuolee pois, haluamme tehdä siitä megatrendin.”

Taito Pohjois-Karjalan Taitokorttelissa yhdistyvät käsityön tekeminen, käsityöyrittäjyys ja matkailu.

Taitokortteli on Joensuun ydinkeskustassa sijaitseva käsityön keskus ja kulttuurimatkailukohde, joka syntyi Taito Pohjois-Karjalan aloitteesta ja avattiin vuonna 2006. Taitokortteli on Taito Pohjois-Karjalan keskuspaikka ja siellä sijaitsevat Taitokeskus, Taito Shop, Kauppaneuvoksen kahvila sekä Kauppaneuvoksen puoti. Tiloissa työskentelee edellä mainittujen lisäksi kolmisenkymmentä yrittäjää ja muuta toimijaa.

Toiminnanjohtaja Petra Karjalainen ideoi käsityökorttelikonseptin ja on ollut vetämässä Taitokorttelin toimintaa alusta alkaen. Ajatuksena oli luoda paikka, jossa käsityöneuvonta, taide, kulttuuri ja käsityöyrittäjätoiminta voivat kohdata matkailun. Joensuun kaupunki oli hankkeelle myötämielinen ja puutalokortteli, joka oli jäämässä tyhjilleen, sai uuden elämän.

Karjalainen kertoo, että Taitokorttelille asetetut tavoitteet ovat toteutuneet hyvin. Taitokorttelista on tullut tärkeä matkailuvaltti ja käsityön harrastamisen sekä käsityöyrittäjyyden paikka Joensuussa. Vuonna 2011 kävijämäärä oli 220000.

Mustosen talo on Taitokorttelin päärakennus ja sen lisäksi kortteliin kuuluvat Parviaisen talo, tiilirakennus sekä näyttelytilana toimiva hirsiaitta.

Käsityö halutaan tuoda kaiken kansan saataville ja Taito Pohjois-Karjala pyrkii madaltamaan kynnystä esimerkiksi kutomisen suhteen. Mustosen talon salissa sijaitseva Taitokeskus on Taitokorttelin sydän ja tila on täytetty erikokoisilla kangaspuilla. Karjalainen kertoo, että heillä on vahva tahto säilyttää ja kasvattaa kutomisen suosiota. Hän on ilahtunut huomattuaan kutojien keski-iän laskeneen ja poikiakin tulleen mukaan.

Taitokeskuksen kursseille ovat tervetulleita niin vasta-alkajat kuin kokeneemmat harrastajat. Käsityökurssitarjonta koostetaan Taito Groupin yhteisestä Tekemisen ilo -mallistosta ja Taitokeskuksen henkilökunnan itse kehittämistä kurssi-ideoista. Asiakkaiden antama palaute ja toiveet otetaan huomioon.

Haasteita toiminnalle tuovat lama-ajat ja säästöpaineet. Valmiiden tuotteiden myynti pysähtyy taantuman aikana, mutta toisaalta kurssien suosio kasvaa, kun ihmiset alkavat tehdä enemmän itse.

Taito Pohjois-Karjalan rooli Taitokorttelissa on olla emäntänä korttelissa työskenteleville yrittäjille. Käsityöliikkeiden tuotteet ovat suurimaksi osaksi pohjoiskarjalaista tuotantoa. Karjalainen kertoo olevansa tyytyväinen nykyisiin yrittäjiin, mutta toivoo myös, että uusia nuoria yrityksiä syntyisi.

Taitokorttelissa vierailee monentyyppisiä matkailijoita. Historialliset rakennukset, paikallisuus ja kulttuuri yhdessä tekevät Taitokorttelista mielenkiintoisen ja monipuolisen kohteen. Karjalainen kertoo, että tyypillisesti miehet suuntaavat ensimmäisenä Takomoon ja sieltä viihtyisälle kahvilan terassille. Naiset kiertävät puodeissa ja näyttelyissä jopa useita tunteja. Taitokorttelin suurimmat vuotuiset tapahtumat ovat Joulukylä ja Vanhan kaupungin päivä, jotka ovat paitsi kulttuurisesti myös markkinointimielessä tärkeitä.

Tulevaisuuden varalle riittää ideoita. Tekeillä on muun muassa Lastentalo, minne lapset pääsevät leikkimään siksi aikaa, kun aikuiset käyvät ostoksilla. Yhtenä ajatuksena on laittaa Taito Pohjois-Karjalan nettisivuille suunnitteluohjelma, jolla kuka tahansa voisi esimerkiksi suunnitella virtuaalimaton ja sitten tulla kutomaan sen oikeasti. Näin voidaan tavoittaa yhä enemmän ihmisiä ja levittää tietoisuutta käsitöistä.

Tekijät: Tanja Rovio
ajankohta: 2012

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.