Inga Snellman

"Perinnemallien ohella Inga saa ideoita luonnosta; kukista, puista, metsästä ja merestä. Kaitaliinojen raitoihin ovat löytäneet tiensä eri pohjoismaiden lippujen värit, myös autonomisten alueiden lippujen värit."

Inga Snellman

kutoja
TAITAJAT / kutoja

Inga Snellman, kutoja

Ahvenanmaan käsityöläisyys -dokumentointi 2004 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Perinteiset ahvenanmaalaiset mallit patja- ja sisustuskankaista, luonnonmateriaalit; puuvilla, villa ja pellava – niistä rakentuvat Getassa työskentelevän Inga Snellmanin tekstiilit. Monien vanhojen tekstiilien alkuperätietoja Inga on kerännyt kotikylältään Finnströmistä. Kankaiden kutojat tiedetään ja alkuperätiedot johtavat aina 1800-luvulle saakka. Perinnemallien ohella Inga saa ideoita luonnosta; kukista, puista, metsästä ja merestä. Kaitaliinojen raitoihin ovat löytäneet tiensä eri pohjoismaiden lippujen värit, myös autonomisten alueiden lippujen värit.

Ahvenanmaan Finnströmissä syntynyt Inga muutti Turkuun kouluttautuessaan kotiteollisuusopettajaksi Åbo Hemslöjdlärarinna institut- oppilaitoksessa. Valmistumisen jälkeen Inga avioitui Jan Snellmanin kanssa ja perusti perheen manner Suomessa. Useiden Etelä-Suomen paikkakuntien jälkeen perhe muutti Porvoon seudulle, jossa asuikin noin kolmekymmentävuotta. Opettajan koulutuksen saanut Inga on pitänyt ompelu- kudonta ja eri käsityötekniikoiden kursseja eri kansan- kansalais- ja työväenopistoilla. Porvoossa tuli kokeiltua liikkeenharjoittajan ammattia Vävboden käsityöliikkeessä. Oman liikkeen lopettamisen jälkeen Inga aloitti kokopäiväisenä kansalaisopiston opettajana Porvoon kansalaisopistossa, jossa hän ehtikin toimia noin kolmenkymmenen vuoden ajan. Opetustyö kudontatyö ja tilaustyöt ovat tuoneet vuosien ajan toimeentulon Ingalle. Vuosikymmenten aikana Inga on tavannut satoja käsityön ystäviä Itäisen Uudenmaan alueella.

Porvoon seudulla pitkän työuran käsityöohjaajana toiminut Inga Snellman on palannut eläkepäivinään miehensä kanssa takaisin synnyinseuduilleen Ahvenanmaalle. Uusi työhuone jossa Inga kutoo tuotteitaan, sekä myymälärakennus on valmistunut vuoden 2004 keväällä. Nyt uusiin myyntitiloihin odotetaan entistä enemmän käsityötä arvostavia asiakkaita.

Meri on ollut aina lähellä Ingan ja miehensä sydäntä. Kotiseutu Ahvenanmaalla ja Geta vetivät puoleensa ja niin Snellmanit hankkivat nykyisen Lina`s Stuganin, Alvikin talon kesänviettopaikakseen vuonna 1990. Vakituisesti pariskunta muutti Ahvenanmaalle vuonna 1998, jolloin Jan Snellman jäi eläkkeelle. Pihapiirissä idyllisen päärakennuksen vieressä on 2004 valmistunut piharakennus, jossa sijaitsee työhuone ja myyntitila. Piharakennukseen on tulossa myös vierashuoneita lapsien ja lastenlasten vierailuja varten. Omia tuotteitaan Inga on myynyt jo vuosia niin ryhmille kuin yksittäisille matkailijoille, kesäasukkaille ja paikallisille. Entiset oppilaat vuosikymmenien ajoilta ovat myös vierailleet Ahvenanmaalla Ingan myymälässä.

Pihapiiri rajautuu merenrantaan, jossa on kahdelle veneelle sopiva venevaja. Kesäisin viikonloput pariskunta viettää merellä joko kalassa tai muuten retkeilleen. Lapset ja lastenlapset vilkastuttavat kesäistä pihapiiriä, jossa riittää hyvin tilaa seitsemälle eri ikäiselle isoäidin silmäterälle. Inga teki aiemmin myyntiin myös perinteisiä narutöitä, mutta Jan-puolison jäätyä eläkkeelle narutöiden valmistus periytyi hänelle.

Tietoa taitajasta

Nimi
Inga Snellman

Paikkakunta
Geta

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.