Ilse Berg

"Johan-pojan ollessa pieni Ilse käytti kaikki mahdolliset ajat kudontaan ja tehden myös tilaustöitä. Käsityöläiseksi siirtyminen lähti toden teolla liikkeelle Pohjoismaisen Saaristolaisneuvoston järjestämän ensimmäisen käsityökatselmukseen ja näyttelyn myötä."

Ilse Berg

kutoja
TAITAJAT / kutoja

Ilse Berg, kutoja

Ahvenanmaan käsityöläisyys -dokumentointi 2004 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Turkulaissyntyisen Ilse Bergin teksiitiilituotannolle on tunnusomaista voimakkaat vahvat värit, erilaiset kudotut pinnat ja joissa ei kikkailla monimutkaisilla sidoksilla vaan kudelankojen väreillä ja erilaisilla struktuureilla. Pienestä pitäen Ilsen vanhemmat käyttivät tyttöä museoissa ja näyttelyissä ja taide oli lähellä perheen arkea. Innostuksen tekstiilialalle Ilse sai opiskellessaan lukion jälkeen Turussa Åbo Hemslöjd Lärarinstitutissa ja Oulussa suunnittelupainotteisessa käsityöoppilaitoksessa.

Merellinen elämä on kiehtonut Ilseä jo lapsesta saakka. Kesätyöpaikat koulun jälkeen oli haettava laivoilta ja Ahvenanmaa veti puoleensa jo 1980-luvun alussa. Ravintola-alan töitä oli tarjolla hyvin ja niin Ilse kotiutui Ahvenanmaalle, tapasi miehensä, perusti perheen. Vapaa-ajalla kangaspuut vetivät puoleensa ja kudonta harrastus antoi voimia raskaaseen ravintola-alan työhön. Johan-pojan ollessa pieni Ilse käytti kaikki mahdolliset ajat kudontaan ja tehden myös tilaustöitä. Käsityöläiseksi siirtyminen lähti toden teolla liikkeelle Pohjoismaisen Saaristolaisneuvoston järjestämän ensimmäisen käsityökatselmukseen ja näyttelyn myötä. Ilse oli ollut jo mukana paikallisen käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen toiminnassa ja Bagarstuganin- käsityömyymälän yhtenä käsityöläisenä. Vähitellen syntyi päätös – käsityöstä on tultava ammatti, ei vain harrastus. Irrottautumiseen vakituisesta ja turvallisesta leipätyöstä vaadittiin uskallusta ja uskoa omiin taitoihin.

Ensimmäisiä varsinaisia myyntituotteita olivat pannunaluset, jotka ovat edelleen mukana tuotannossa. Värikkäät puuvillamatot ovat nykyään Ilse päätuotteita, joita asiakkaat voivat tilata haluamansa värisenä. Uusimpina tuotteina Ilse valmistaa vaatetuskankaita lenkkimohairista, joka tekee kankaan pinnan eläväksi. Materiaali muistuttaa Ilsen keväällä 2004 hankkiman koiranpennun turkkia ja niin uusista tuotteista tuli CanCan-tuotteita koiran nimen mukaan. Tutut langantoimittajat takaavat että Ilse saa tuotteisiinsa juuri haluamiaan värejä. Jos lankakartasta ei löydy juuri sopivaa väriä niin tarvittaessa sopiva erä värjätään kutojan tarpeisiin.

Muutto Ahvenanmaalle kaksikymmentä vuotta sitten oli Ilsen mielestä oikea ratkaisu. Ahvenanmaa on hyvä paikka elää ja yrittää. Maarianhaminassa matkat ovat lyhyitä ja käsityöläisten välillä on helppoa luoda yhteistyöverkostoja, kun kaikki tuntevat toisensa. Toimiva ja aktiivinen Käsi- ja taideteollisuusyhdistys on käsityöläisille voimavara. Näyttelyihin ja messuille on hyvä osallistua yhdessä muiden ahvenanmaalaisten käsityöläisten kanssa – näkyvyys on taattu. Ilse on tyytyväinen että on pystynyt osallistumaan saaristossa asuvana käsityöläisenä Skärgårdsmak hantverk- projektin koulutukseen ja näyttelyihin, Turkulaisena se ei olisi onnistunut. Ahvenanmaalaiset tuntuvat olevan monipuolisen yritteliäitä taitureita, ”toivottavasti minustakin on tullut sellainen” pohtii Ilse. Salt-käsityötalon tulevaisuus näyttää hyvältä ja Ilsestä on mukava toimia hyvässä työyhteisössä, jossa saa tarvittaessa palautetta tuotteistaan toisilta käsityöläisiltä. Vaikka työ- ja vapaa aika lomittuvat, eikä ajatukset irtaudu luovasta työstä koskaan on työ silti palkitsevaa. Varsinkin asiakkaiden antama positiivinen palaute saa unohtamaan hiljaisten talvikuukausien rahavaikeudet ja elannon epävarmuuden.

Tietoa taitajasta

Nimi
Ilse Berg

Paikkakunta
Maarianhamina

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.