Nykypäivä talteen

Harrastuksena neuleblogit

– ”Kotona mies ei välttämättä ymmärrä neulomisesta mitään, mutta netissä ovat ne toiset, jotka voi-vat hullaantua yhdestä lankakerästä tai jostain mallista.”

Blogilistalla oli käsityöblogeja vuoden 2009 lopussa määrällisesti enemmän kuin minkään muun aihepiirin blogeja. Blogibuumin alkuvuosina käsityöblogit veivät säännöllisesti kärkipaikat Blogilistan luetuimpien blogien listauksissa. 2000-luvun alussa neulominen nousi uuteen arvoon, kun ekologisista ajatuksista ja itse tekemisestä tuli trendikästä. Neuleblogit syntyivät aluksi neulojien omiksi virtuaalisiksi muistikirjoiksi, joihin kirjattiin ylös mitä on neulottu, miten ja miksi. Yhteisöllisyys kuitenkin heräsi nopeasti ja samalla esiin tulivat blogien edut, kuten palaute toisilta neulojilta ja neuvot neuleen ongelmakohdissa.

SillyLicks-blogin Terhi ja Soft Side of Life -blogin Mette ovat aloittaneet bloggaamisen 2000-luvun puolivälin tienoilla ja he pitävät neuleblogeja. Marja taas on aktiivinen blogien lukija. Terhille käsityöt ovat harrastus, kun taas Marjalla ja Metellä ne liittyvät myös ammattiin: Mette opiskelee tekstiiliartesaaniksi ja Marja on käsityönopettaja.

Marja lukee suosikkiblogejaan melkein päivittäin. Hän ei pidä omaa blogia, koska kokee, ettei ehtisi neuloa niin paljon, että blogiin olisi päivitettävää. Terhi ja Mette kertovat julkaisutahtinsa riippuvan oman elämän kiireistä sekä käsitöiden tekemisen tahdista. Mette kertoo esimerkiksi, että hän bloggaa enemmän joulun tienoilla, kun valmistaa joululahjoja. Jos on paljon vapaa-aikaa, uusia merkintöjä voi syntyä vaikka joka päivä. Mette kertoo myös, että blogi kannustaa häntä tekemään käsityöt loppuu asti. Joskus blogi aiheuttaa myös paineita työn valmistumisen suhteen, Terhi myöntää. Blogin pitäminen on myös tasapainottelua yksityisyyden ja julkisuuden välillä. Bloggaamalla asettaa itsensä tietyllä tapaa julkiseksi ja lukijoiden lisääntyessä täytyy miettiä tarkkaan, mitä kaikkea itsestään haluaa jakaa.

Pääosin bloggaaminen on kuitenkin positiivista. Marjalle blogien lukeminen ja käsityölehtien seuraaminen on osa nautintoa ja harrastusta. Metelle tärkeintä blogiharrastuksessa yhteisöllisyys ja vuorovaikutus muiden ihmisten kanssa. Vuorovaikutusta syntyy blogeissa kommentoimalla. Mette kertoo löytäneensä blogiharrastuksen kautta itselleen todella tärkeitä ystäviä. Terhin mielestä blogikaverit ovat tärkeitä, koska he innostuvat samoista asioista; he voivat hullaantua samalla tavalla yhdestä lankakerästä tai jostain mallista, kun kotijoukkoja ei välttämättä kiinnosta neulominen yhtään. Marja kertoo, että hän on tutustunut blogiystäviinsä ensin Kipakoiden, eli Keski-Suomen neulojien tapaamisissa.

Käsityöblogeissa saatetaan järjestää myös arvontoja ja erilaisia tempauksia. Tunnetuin tällainen on SNY eli Salainen neuleystävä, joka järjestetään pari kertaa vuodessa. Siinä rinkiemännäksi ilmoittautunut jakaa tempaukseen ilmoittautuneet pareiksi niin, ettei kukaan tiedä omaa salaista neuleystäväänsä. Tarkoitus on ilahduttaa ystäviä saman arvoisilla paketeilla kerran kuussa noin viiden kuukauden ajan paljastamatta henkilöllisyyttään. Kierroksen lopussa kaikki saavat tietää keneltä paketit tulivat.

Neuleblogeissa järjestettävät tempaukset voivat olla myös hyväntekeväisyyteen suuntautuneita, joissa kerätään esimerkiksi sukkia vastasyntyneille tai myssyjä syöpähoitoja läpikäyville. Tällöin joku bloggaaja ehdottaa ja organisoi tempauksen ja toimittaa kerätyt neuleet myös perille.

Tekijät: Ellinoora Auvinen, Riikka Javanainen ja Terhi Tuominen
ajankohta: 2010