Florence Pahlman

"Nykyään kalannahasta valmistuu mitä moninaisempia tuotteita mm. sormuksia, rannerenkaita, rintakoruja, nappeja, taulunkehyksiä, kravatteja. Tarvittavat kalannahat Florence saa tutuilta kalastajilta."

Florence Pahlman

turkistyöntekijä
TAITAJAT / turkistyöntekijä

Florence Pahlman, turkistyöntekijä

Ahvenanmaan käsityöläisyys -dokumentointi 2004 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Käsityötekniikoiden ja materiaalien monitaitaja Florence Pahlman on toiminut suurimman osan työurastaan ompelijana. Maarianhaminassa asuva Florence hoiti lapsensa kotona ommellen kaikki lasten vaatteet itse. Vähitellen luottamus omiin ompelutaitoihin kasvoi ja Florence otti vastaan tilaustöitä ensin tutuilta ja vähitellen muilta asiakkailta. Koska pihapiiri oli suuri koko ajan kaupungissa asuneessa perheessä pystyttiin pitämään lampaita, niin villa, nahka ja turkikset tulivat tutuiksi. Ompelutöissään Florence erikoistui kankaiden ohella nahan ja turkisten ompeluun. Nahkatöillään Florence oli mukana esittäytymässä 1990-luvulla Saariston yhteistyöryhmän järjestämässä käsityöläiskatselmuksessa

Uuden oppiminen ja kokeileminen on aina ollut Florencelle tärkeää. Hänen kiinnostuksensa kalannahkatöihin lähti liikkeelle lehti-ilmoituksesta Houtskarilaisesta kalannahan muokkauskurssista vuonna 1996. ”Tuon kurssin jälkeen sitä oli vielä aika tietämätön, mutta toisen Kruunupyyn kurssin ja käytännön työskentelyn jälkeen sitä jo hallitsi taidon melko hyvin”, kertoo Florence. Nykyään kalannahasta valmistuu mitä moninaisempia tuotteita mm. sormuksia, rannerenkaita, rintakoruja, nappeja, taulunkehyksiä, kravatteja. Tarvittavat kalannahat Florence saa tutuilta kalastajilta. Joskus kuitenkin myös asiakkaat tuovat parkittavaksi kalannahkoja, joista he haluavat käsityöläisen valmistavan jotain erikoista. Nykyään ompelutyöt saavat jäädä vähemmälle, sillä Florence on päättänyt että aikaa on jäätävä riittävästi seitsemälle lapsenlapselle.

Tietoa taitajasta

Nimi
Florence Pahlman

Paikkakunta
Maarianhamina

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.