Emma Iivanainen

"Aikaisemmin olen piirtänyt ja maalannut tosi paljon. Lapsena juuri muovailu ja savijutut olivat minun juttuni. Minulla voisi olla asunto täynnä pieniä veistoksia, jotka olisivat savesta tai jostain muusta muovailtavasta materiaalista tehty, jos niitä ei voisi syödä. "

Emma Iivanainen

kakkutaiteilija
TAITAJAT / kakkutaiteilija

Emma Iivanainen, kakkutaiteilija

Vuoden käsityöläinen 2013 Raija Manninen, Suomen käsityön museo

Makeita veistoksia

Tampereen teknisessä yliopistossa teollisuustaloutta pääaineenaan opiskellut Emma Iivanainen oli vaihdossa Malesiassa ja innostui siellä kakkutaiteesta ja kakkujen koristelemisesta. Sen jälkeen elämä on liittynyt kakkuihin joko kakkuja tai koristeita suunnitellen, kakkuja tehden, kuvaten valmiita kakkuja ja kakkublogia päivittäessä. Hän pitänyt Painted By Cakes –blogiaan pari vuotta ja blogin lukijat ovat hämmästelleet: onko tuo oikeasti syötävä kakku?

Maailmalla kakkutaiteilijat ovat arvostettuja ammattilaisia kuvataiteilijoiden tapaan. Suomessa on satoja kakunkoristelijoita, mutta kakkutaiteilijat ovat vasta tulossa. Emma on itseoppinut kakuntekijä, jonka pää on koko ajan täynnä ideoita ja intoa kokeilla uusia reseptejä ja koristeita. Vielä ei ole tullut sellaista haastetta, jota ei olisi voinut kakuksi toteuttaa.

Emma on aina tykännyt piirtämisestä, maalaamisesta ja muovailemisesta ja hänen isoisän-sä arkkitehti ja kuvataiteilija Eelis Iivanainen on ollut tärkeä innoittaja.

– Aikaisemmin olen piirtänyt ja maalannut tosi paljon. Lapsena juuri muovailu ja savijutut olivat minun juttuni. Minulla voisi olla asunto täynnä pieniä veistoksia, jotka olisivat savesta tai jostain muusta muovailtavasta materiaalista tehty, jos niitä ei voisi syödä.

Nyt kuvanveistoa voi toteuttaa kakuissa, joiden koristeluun vaaditaan värisilmää, muodontajua, materiaalin tuntemusta ja kädentaitoja. Tehdyistä makeista veistoksista jää kuvat ja uuden taiteellisen prosessin voi aloittaa jokaisen uuden kakun kohdalla.

– Mielenkiintoista onkin kokeilla, miten saa kakun näyttämään tietyltä materiaalilta esimerkiksi kiveltä ja kuitenkin se on vielä syötävää. Kauniin kakun pitää myös maistua herkulliselta.

Käsityö vaatii aikaa

Yhden kakun tekemiseen menee noin 7-10 tuntia. Kakun leipomisen lisäksi koristeiden tekemiseen menee aikaa, kun massa värjätään, koristeet muotoillaan ja kuivatetaan. Kuivumisen jälkeen koristeet maalataan joko geelimäisillä elintarvikeväreillä tai tomuväreillä ohuilla siveltimillä ja yksityiskohtien tekemiseen käytetään elintarviketusseja.

– Keittiössäni onkin saman verran kakkujen maalaamiseen tarvittavia siveltimiä kuin haarukoita.

Tietoa taitajasta

Nimi
Emma Iivanainen

Syntymävuosi
1988

Paikkakunta
Helsinki

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.