Nykypäivä talteen

Designia visakoivusta, pellavasta ja valokuvista - Wilawood

– ” Olen kuvannut koruja verkkokaupan sivuille, kuten Metsän Lumous -korusarjan, myös mallin kanssa. Kun on itselle hankkimassa koruja, niin mallikuvasta näkee paremmin, miltä ne voisivat itsellä näyttää. Viimeisimpänä on kehitelty myös valokuvatuotteita. Metso soitimella on pyöreä tarjotin, jossa on koivuviilulle painettu valokuva, sekä neliskulmainen Aamunkoi-tarjotin, jossa on kuva puiden heijastumisesta järven pintaan. Tulossa on myös lasinalusia, joita on kyselty ja joihin hyödynnetään myös ottamiani kuvia.”

Keskisuomalainen yritys Saarijärvellä, Wilawood Oy valmistaa tuotteita mm. suomalaisesta visakoivusta, omenapuusta ja pihlajasta sekä luontovalokuvilla olevia tarjottimia, kynttilänjalkoja, leikkuulautoja ja erilaisia koruja. Yhteistyössä riihimäkeläisen ammattisuunnittelijan Anni Paunilan kanssa on valmistunut myös lasi ja puumateriaalista Mahla-maljakko, jossa on puusepän työnä visakoivusta tehty alaosa ja lasinen maljakko-osa. Anni Paunila on suunnitellut myös Silmu ja Maisema tuotteet yritykselle. Pellavasta yritys valmistaa koreja ja leipä/hedelmäpusseja. Pellava-tuotteet ompelee saarijärveläinen ompelija. Tarjottimissa on kuvattu palkitun valokuvaajan Tuomo Vilkkilän ottamia suomalaisia luontoaiheisia valokuvia. Tarjottimien tuotenimet ovat Metso soitimella ja Aamunkoi. Yrityksen omistavat Tuomo Vilkkilä ja Hanna Lampinen-Vilkkilä.

Yrityksen historiasta, tuotekehittelystä, materiaaleista ja tulevaisuuden suunnitelmista kertoo haastateltavana ollut Tuomo Vilkkilä. Yritysidea sai alkunsa perhepiirissä kasvatetun visakoivun harvennusvaiheeseen tulleista puista, joita haluttiin hyödyntää tuotteiden materiaalina. Visakoivu on laadukasta ja näyttävää puumateriaalia. Visakoivun lieskat luovat upean koristeellisuuden tuotteisiin ja sitä alettiin käyttää maljakoissa, kynttilänjaloissa ja leikkuulaudassa sekä korvakoruissa. Tuotekehitys kesti noin 1,5 vuotta, jolloin tuotteita suunniteltiin yhteistyössä ammattilasinpuhaltajan, puusepän ja ompelijan kanssa. Moderni visakoivu ja design muoto kehittyi puu- ja lasituotteille. Alihankintana puutuotteiden koristeluun ja yrityksen logoa varten tilattiin laserpoltto. Wilawood avasi nettikaupan vuonna 2020. Yrittäjien perheessä kasvatetaan itse visakoivuja ja he kuorivat ja kuivaavat sen puusepän kuivuuteen asti, eli n. 10 %:n, sekä hoitavat valmiiden tuotteiden jälkikasaamisen ja tuotteiden pintavahauksen pellava- tai unikko öljyllä. Wilawoodin valmistamat tuotteet ovat ekologisia ja kestävän kehityksen mukaisia. Niiden käyttöikä on pitkä, materiaalit saadaan läheltä luonnosta ja työn valmistuskin tapahtuu ilman pitkiä kuljetusetäisyyksiä.

Metsän Lumous nimiset korvakorut kuvaavat visakoivikkoa. Metsän Lumous -korvakorut on paketoitu kestävään puupohjaiseen FSC sertifioituun materiaaliin, tyylikkäästi hopeamustaan rasiaan. Wilawoodin tuotteiden myyntipaikkoja ovat mm. yrityksen nettikauppa, kansallispuistot sekä sosiaalinen media ja erilaiset tapahtumat. Tuotteita myydään ulkomaille ja Suomeen myös yrityslahjoina. Wilawoodilla on valmisteilla myös uusia korumalleja ja lasinalusia suomalaisilla valokuvilla. Nyt myös messut ja tapahtumat ovat auki jälleen, jolloin näitä upeita tuotteita pääsee näkemään paikan päälle.

Tekijät: Katja Majaniemi
ajankohta: 2022

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.