Dennis Björk

"Itse suunnittelemissaan tuotteissa Björk käyttää Ahvenanmaalta löytyviä puulajeja kuten jalavia, lehmuksia, raitaa, saarnia, leppää ja koivua. Alkuaikoina eräs suosituimmista tuotteista keittiövälineiden ohella oli visakoivukynät."

Dennis Björk

puuseppä
TAITAJAT / puuseppä

Dennis Björk, puuseppä

Ahvenanmaan käsityöläisyys -dokumentointi 2004 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Puhdas sileä puupinta, puun tuoksu ja tuntu ja erilaiset ruskean sävyt jalavan tummista koivun vaaleisiin, ne ovat Dennis Björkin Alandia Woodcarving yrityksen tuotteille tunnusomaisia piirteitä. Björk tuntee ravintola-alan ammattilaisten työvälineiden tarpeet alan koulutuksen ja pitkän työkokemuksen kautta. Kun muovi ja sen konepesu oli vielä kymmenen vuotta sitten vastaus ruuanvalmistuksen hygieniavaatimuksiin Dennis Björk kertoi asiakkailleen mieluummin puun puhtaanapidon helppoudesta ja laadukkaista tuotteista.

Tuotteiden myynti tapahtui alkuaikoina messuilla. Kymmenisen vuotta sitten kävin mm. Luulajan messuilla Ruotsissa, jossa Björk myi jopa 50% vuosituotannostani. Messuilla käynti oli samalla myös Ahvenanmaan markkinointia. Ahvenanmaalaista mustaa leipää vietiin samoille messuille yhtenä vuotena maistiaisiksi ja koemyyntiin ja seuraavana vuonna sitä jo jonotettiin.

Valmistusmateriaalien hankinnassa on tarvittu kekseliäisyyttä ja hyviä suhteita, näin isojakin puueriä on pystynyt saamaan edullisesti. Itse suunnittelemissaan tuotteissa Björk käyttää Ahvenanmaalta löytyviä puulajeja kuten jalavia, lehmuksia, raitaa, saarnia, leppää ja koivua. Alkuaikoina eräs suosituimmista tuotteista keittiövälineiden ohella oli visakoivukynät. Puiset kynät eivät vielä tuolloin yli kymmenen vuotta sitten olleet yleisiä ja juuri visakoivu kynät koteloineen kiinnostivat sekä yksityis- että yritysasiakkaita. Alandia Woodcarving on tehnyt tilaustöitä erilaisten yritysten tarpeisiin. Suuretkin tilaukset sujuivat nopealla toimitusajalla. Björkin mielestä käsityöyrityksen toiminnalle on tärkeää niin ajallinen, laadullinen kuin määrällinen toimitusvarmuus. Kaikkein kiivaimpana aikana työpäivät venyivät ympärivuorokautisiksi ja liikevaihdon piti olla kova, että pystyi maksamaan kovat työhuonevuokrat.

Tällä hetkellä sairaus rajoittaa työntekoa ja tuotteita on rajoitetusti myynnissä Salt-käsityömyymälässä ja Skärgårdssmakin myyntipisteissä. Ahvenanmaalaisen käsityöläisen nykytilanne pohdituttaa Dennisiä kovasti, sillä erityisesti virolaisten käsityöläisten invaasio uhkaa niin puualan kuin tekstiili- ja keramiikka-alan käsityöläisten toimeentuloa. Mikäli aikoo toimia ammatinharjoittajana Ahvenanmaalla tarvitsee erityisen elinkeinoluvan. Elinkeinoluvan saaminen edellyttää ettei ulkoa tuleva ammattilainen vaikeuta paikallisten yrittäjien toimintaa ja yrittäjän on hallittava ruotsinkieli.

Tietoa taitajasta

Nimi
Dennis Björk

Paikkakunta
Maarianhamina

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.