Nykypäivä talteen

Cosplay kilpailut

– ”Mä valitsen usein hahmon oikeestaan sen puvun perusteella. Et mulle tää on kuitenki nii paljon edelleen käsityöharrastus, ja mä haluun haastaa niiku niitä omia käsityötaitojani et vaikka mulla on, tota, vaatetusalan ammatillinen koulutus niin mä en kuitenkaan tavallaan koe olevani mitenkään valmis siinäkään.”

Suomessa cosplay (costumeplay) on vahvasti käsityöhön liittyvä harrastus, joka alun perin rantautui Suomeen 1990-luvulla Yhdysvalloista ja Japanista. Cosplayssa pukeudutaan yleensä itse tehtyihin pukuihin, jotka jäljittelevät fiktiivisen hahmon pukeutumista. Hahmo voi olla esimerkiksi fantasiakirjallisuudesta, elokuvista, manga- sarjakuvista tai videopeleistä, mutta yhteistä kaikille on fiktiivisyys. Harrastukseen on tullut viimeisen kymmenen vuoden aikana paljon uusia muotoja harrastajien määrän kasvaessa.

Kansainväliset ja kansalliset kilpailut ja niihin valmistautuminen ovat yksi tapa harrastaa cosplayta. Cosplayn harrastajat eli ”cossaajat”, kokoontuvat näihin tapahtumiin kilpailemaan ja esittelemään käsityötaitojaan, mutta ennen kaikkea kilpailut toimivat eri puolilta maailmaa tulevien harrastajien kohtauspaikkana.

Iris Rönkkö on vaatetusalan ammatillisen koulutuksen saanut cosplay -asiantuntija, joka toimii aktiivisesti Cosvision ry:ssä ja opiskelee tällä hetkellä Jyväskylän yliopistossa luokanopettajaksi. Rönköllä on monen vuoden kokemus cosplayn kansallisista ja kansainvälisistä kilpailuista niin kilpailijan kuin järjestäjän näkökulmasta. Rönkön kandidaatintutkielma on Kun cossaat, sinua katsotaan: kuinka cosplayaajien ruumiit kohtaavat piirrettyjen hahmojen visuaaliset ruumiit.Rönkkö valitsee hahmon joksi pukeutuu tämän puvun perusteella, koska cosplay on hänelle ennen kaikkea käsityöharrastus. Rönkölle mieluisimpia ovat puvut, joissa pitää käyttää paljon kangasta, varsinkin kirjonta on hänelle tärkeää.

Kilpailut kansainvälisellä ja kansallisella tasolla eroavat toisistaan suuruusluokassa, mutta myös harrastajien panostuksen ja asenteen kohdalla: kansainvälisiin kilpailuihin osallistuttaessa kilpailijat panostavat enemmän pukuihin ja esityksiin kuin osallistuessaan esimerkiksi pienen kaupungin järjestämään kisaan. Lisäksi eroja löytyy myös Suomen sisällä: suurempien kaupunkien tapahtumiin eli coneihin, osallistutaan suuremmalla intensiteetillä kuin pienempien kaupunkien kilpailuihin. Kansainväliset arvokisat ovat tuoneet vakavamielisyyttä cosplay -kisoihin, koska niissä taloudelliset resurssit ja palkinnot ovat suuremmat, joten myös taso on korkeaa ja kilpailemiseen halutaan panostaa enemmän.

Kansainvälisiä kisoja, joissa Suomi on mukana, ovat cosplayn maailmanmestaruuskisa World Cosplay Summit (WCS) Japanissa, Euro Cosplay Championships (ECC) Lontoossa ja Nordic Cosplay Championships (NCC) Ruotsissa. Lisäksi on kymmeniä muita kansainvälisiä kisoja, joissa Suomi ei ole mukana, koska harrastajia ja osaavia järjestäjiä ei ole tarpeeksi kaikkiin kilpailuihin.

Suomessa on hyvin vahva itse tekemisen kulttuuri ja coneihin osallistuvat ostavat hyvin vähän mitään valmiina. Poikkeuksena ovat mm. peruukit, farkut ja kengät, joiden tekemiseen itse menisi suhteettoman paljon aikaa. Kilpailussa voi olla lisäksi rajattuna kuinka paljon puvussa saa olla valmiina ostettuja asioita. Ideana on, että kaikki ovat samalla viivalla.

Tekijät: Jani Repo ja Anniina Korkiakangas
ajankohta: 2015

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.