Camilla Björklund

"Koneilla työstettyihin huonekaluihin Camilla haluaa oman yksilöllisen kädenjäljen viimeistelemällä niihin eloisan omintakeisen pinnan ja käsittelemällä luontoystävällisillä öljyillä, vahoilla ja väriaineilla."

Camilla Björklund

puuseppä
TAITAJAT / puuseppä

Camilla Björklund, puuseppä

Ahvenanmaan käsityöläisyys -dokumentointi 2004 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Luonnonmukaisuus, selkeät linjat, oman käden jäljen näkyminen viimeistelyssä siinä määritteitä jotka luonnehtivat ahvenanmaalaisen puusepän Camilla Björklundin tuotantoa. Sulavalinjaiset tuolit, kaapit, peilit ja penkit valmistuvat ahvenanmaalaisista puulajeista. Koneilla työstettyihin huonekaluihin Camilla haluaa oman yksilöllisen kädenjäljen viimeistelemällä niihin eloisan omintakeisen pinnan ja käsittelemällä luontoystävällisillä öljyillä, vahoilla ja väriaineilla.

Puutyöt, puuhevoset ja puurakennukset, niitä Vårdön saarella Ahvenanmaalla työskentelevä Camilla teki jo pienenä tyttönä omiin leikkeihinsä. Puusta valmistettu ratsastuskoulukin oli yksi lapsuuden leikkikaluista. Lukion ja Israelissa vietetyn aupair-vuoden jälkeen Camilla kävi Jurvan kotiteollisuuskoulua kolme vuotta ja Turussa vuoden Åbolands- slöjd och konsthantverkskolania. Ahvenanmaalle paluu oli täynnä suuria muutoksia, Camilla sai tyttären, perusti yrityksen ja sai suuren työurakan heti alkuunsa. Ensimmäinen verstas sijaitsi keskellä pääsaarta Godbyssä, mutta Vårdön yrittäjälle tarjoamat suomat syrjäisen paikan edut koneiden ja laitteiden hankinnassa vetivät puoleensa ja niin Camilla muutti verstaansa nykyiseen paikkaan. Viime aikoina syrjäinen sijainti on tuntunut yhä enemmän ja enemmän rasitteelta ja muutto lähemmäs Maarianhaminaa houkuttelisi.

Tuotteiden markkinoinnin Camilla aloitti messuilta ja tilauksia alkoi tulla. Alusta lähtien omat mallit ovat olleet tuotannon perusta. Ensimmäisten vuosien aika vastuulle tuli Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseon kalustuksen suunnittelun ja valmistuksen. Raskas ja taitoa vaativa tehtävä oli rankka mutta lopputulos onnistui hyvin.

Aiemmin Bagarstuganiin toiminnassa mukana oloa tuli kokeiltua kolmen vuoden ajan, mutta kyseinen toimintamuoto ei ainakaan silloin tuntunut soveltuvan Camillalle. Myymälässä vaadittujen myyntivuorojen aikana aika tuntui menevän hukkaan, omia viimeistelytöitä kun ei voinut ottaa mukaan hiljaisia hetkiä varten. Muiden töiden ohella vanhojen huonekalujen kunnostus on Camillan mielestä mielekästä vaihtelua uuden tuotannon rinnalla.

Camilla on saanut kulttuuriapurahoja näyttelyitten valmistamista ja tuotannon kehittämistä varten. Näyttelyiden saama julkisuus on ollut merkittävä markkinointikeino.
Projekteista Camilla on osallistunut saariston omaan Skärgårdsmak-projektiin, jonka kautta avautui monia hyviä kontakteja käsityöläisiin Turun- ja Turunmaan, Tukholman ja myös Ahvenanmaan alueella. Osakeyhtiömuotoisessa toiminnassa jatkaminen aiheuttaa pienelle yritykselle liikevaihtoon verrattuna suuret kustannukset ja siksi osallistuminen on vuosittain mietittävä uudelleen.

Viime vuosina opettajan sijaisuudet Tosarbyn kotiteollisuuskoulussa on ollut mielekästä työnteon vaihtelua ja talouden tasapainotusta. Omassa käsityöläisen elämässä rankinta on jatkuva epävarmuus tulevista tilauskannasta ja se että on mahdotonta arvioida taloudellisen tilanteen kehitystä. Välilä raskas työ uuvuttaa ja haluaa vaihtelua yksinäiseen ja pölyiseen työskentelyyn. ”Miltähän tuntuisi olla joskus niin sanotussa tavallisessa työssä ”, Camilla pohtii. ”Osaisikohan sitä sopeutua vaikka huonekalumyyjäksi, ilman että alkaisi kertoa nykyisten huonekalujen huonoja puolia”.

Tietoa taitajasta

Nimi
Camilla Björklund

Paikkakunta
Maarianhamina

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.