Bror Bäckström

"Parturimestari ja käsityöneuvos Bror Bäckströmin mielestä parturin työ on edelleen käsityötä, käden ja silmän yhteispeliä. Vain työvälineet ovat muuttuneet. Nykyisin ne ovat ergonomisia ja käytettävät aineet testattuja sekä turvallisia käyttää. "

Bror Bäckström

parturi
TAITAJAT / parturi

Bror Bäckström, parturimestari

Vuoden käsityöläinen 2014 Raija Manninen, Suomen käsityön museo

Hiukset pääasiana

Parturimestari ja käsityöneuvos Bror Bäckström (s.1939) on erikoistunut pääasiassa miesten hiusten ja partojen muotoiluun. Jo vuodesta 1959 omassa liikkeessään työskennelleen Bäckströmin mielestä parturin työ on edelleen käsityötä, käden ja silmän yhteispeliä. Vain työvälineet ovat muuttuneet, nykyisin ne ovat ergonomisia ja käytettävät aineet testattuja sekä turvallisia käyttää.

Yrittäjäaktiivi Bäckström kuuluttaa ammattitaidon perusteiden opettelemista heti opiskelujen alussa. Se takaa hyvän ammattitaidon kehittymisen ja kyvyn seurata alan uusia virtauksia. Ajan hermolla pysyminen on tärkeää uusiutumisen kannalta. Hän on myös opettanut kampaamo- ja parturialan oppilaitoksissa sekä vetänyt kursseja miesten pukeutumisesta ja tapakulttuurista. Hiusalan aktiiviselle kehittäjälle Bäckströmille myönnettiin käsityöneuvoksen arvonimi vuonna 2005.

Parturin ammattitaitoon kuuluu Bäckströmin mielestä myös yleissivistys. On osattava keskustella ajankohtaisista asioista eri alojen ihmisten kanssa. Parturin työssä kosketetaan asiakasta, mikä on hyvin henkilökohtaista ja vaatii luottamusta. Rentoutuneena asiakkaat kertovat parturille omasta elämästään enemmän kuin kenellekään muulle.

Stailaaja hiuksista kengän kärkiin

Bäckströmin ensimmäinen parturiliike sijaitsi Helsingissä Ratakadulla ja sen naapurissa toimi Tesvisio, televisiotuotannon suomalainen pioneeri. Televisiotuotannon väki poikkesi parturiin ja pian Bäckström oli laittamassa hiuksia myös tv:ssä. Siitä lähtien hän on toiminut tavallisten ihmisten, julkkisten, poliitikkojen ja taiteilijoiden parturina ja stailaajana.

Bror Bäckström on julkaissut kirjoja yhdessä toimittaja Jorma K. Mellerin kanssa. Mistä tyyli? – Bror Bäckström ja miehen elämää (2004), Parturin tuolista, Tarinoita lööppijulkisuuden takaa (2009) sekä uusimpana Miehen tyylikirja vuonna 2013. Yli 50 vuotta parturina toiminut Bäckström toteaa Uudenmaankadun liikkeessään: ”Jatkan työtäni niin kauan kuin se tuntuu hyvältä. Mukavaahan tämä on, tässä tapaa mielenkiintoisia ihmisiä ja asiakkaat kiittelevät hyvin tehdystä työstä.”

Tietoa taitajasta

Nimi
Bror Bäckström

Syntymävuosi
1939

Paikkakunta
Helsinki

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.