Bert Johansson

"Puutyöt olivat Bertille jo ennestään tuttuja, mutta metalli oli täysin uusi aluevaltaus. Tilaustyöt ovat Bertille miellyttävä haaste, ne vievät niin sanottuja rutiinitöitä enemmän aikaa, mutta niiden avulla oppii aina uutta."

Bert Johansson

seppä
TAITAJAT / seppä

Bert Johansson, seppä

Ahvenanmaan käsityöläisyys -dokumentointi 2004 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Konttoritöitä viisitoista vuotta, siinä tarpeeksi yhden miehen osalle, päätti Bert Johansson vanhempainvapaan jälkeen työttömäksi jäätyään. Samalla syntyi päätös mennä Tosarbyn kotiteollisuuskoulun kovien materiaalien puolelle opiskelemaan käsityöalaa. Innostajana uuteen ammattiin oli oma sisar, joka oli juuri pari vuotta aiemmin käynyt koulun pehmeiden materiaalien linjan. Koulutus oli aivan mahtava ja erityisesti Bertiä miellytti opetuksen intensiivisyys, käytännönläheisyys ja monipuolisuus. Puutyöt olivat Bertille jo ennestään tuttuja, mutta metalli oli täysin uusi aluevaltaus.

Tilaustyöt ovat Bertille miellyttävä haaste, ne vievät niin sanottuja rutiinitöitä enemmän aikaa, mutta niiden avulla oppii aina uutta. Parasta onkin kun tilaustyöt ja muut vuorottelevat, sillä taloudellinen tilanne pysyy näin tasapainossa. Yksilöllisten ratkaisujen suunnittelu ja käytäntöön toteuttaminen vie aikaa. Teknisten ratkaisujen kehitteleminen ei vie enää yhtä paljon aikaa kuin juuri koulusta valmistumisen jälkeen. Bert on käynyt koulun jälkeen lisäkursseja erityisesti oppiakseen lisää erityisesti veitsien ja puukkojen taonnasta.

Bertin tuotteita on myynnissä mm. Salt- käsityömyymälässä Maarianhaminassa, Metsästys- ja kalastusmuseossa, sekä muutamissa saaristolaiskaupoissa, joihin yhteydet on luotu Skärgårdssmak-hantverk- projektin kautta. Bagarstuganin toiminnassa Bert on ollut ja joutui lopettamaan ainoastaan sen vuoksi ettei ollut mahdollisuuksia osallistua kuukausittaisiin myyntivuoroihin. Bert osallistuu erilaisiin ahvenanmaalaisten käsityöläisten yhteisiin myyntitilaisuuksiin kuten markkinoille ja messuille.

Ahvenanmaalaisten käsityöläisten kanssa on hyvä osallistua messuille ja näyttelyihin sillä tuotteet ovat korkealaatuisia ja yhteistyö käsityöläisten välillä sujuu hyvin. Käsityöläiset ovat arvostaa omaa työtään ja se on todella tärkeää ja sen on näyttävä myös hinnoittelussa.

Oman tuotannollisen työn ohella Bert on pitänyt taontakursseja työttömille ja opettanut työväenopiston kurssilaisia. Tärkeimpänä asiana tulevaisuutta ajatellen Bert pitää oman terveyden vaalimista. Liiallisia työputkia tulee välttää, sillä se kostautuu helposti tenniskyynärpäänä. Lapsille on löydettävä oma aikansa.

Tietoa taitajasta

Nimi
Bert Johansson

Paikkakunta
Lemland

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu
Taitajaan liittyvät tekniikat

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.