Barbro Avellan

"Barbron tuotanto muodostuu pääasiassa kansallispukukankaiden kudonnasta ja kansallispukuihin tarvittavasta kirjontatyöstä. Kansallispukujen ohella hän valmistaa itse suunnittelemiaan tilaustuotteita, joiden mallit syntyvät erilaisten näyttelyiden ja katselmusten myötä."

Barbro Avellan

kutoja
TAITAJAT / kutoja

Barbro Avellan, kutoja

Ahvenanmaan käsityöläisyys -dokumentointi 2004 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Manner-Suomen puolella Tenholassa syntynyt Barbro Avellan kävi Tammisaaren kotiteollisuuskoulun kudonta- ja ompelulinjat, odotellessaan että ikää tulisi tarpeeksi kotiteollisuusopettajaksi valmistavaan Åbo Hemslöjd lärarinstituuttiin. ÅHL:sta valmistumisen jälkeen Barbro muutti Ahvenanmaalle saadessaan vakituisen työpaikan mielisairaalan toimintaterapeuttina. Kymmenen vuotta kului mielenterveysalalla lukuun ottamatta lasten syntymien aikaisia äitiyslomia. Vuonna 1985 Barbro valittiin Ahvenanmaan kotiteollisuusyhdistyksen konsulentiksi. Työtehtäviin kuului ohjaus- ja neuvontatyön ohella vastuu yhdistyksen myymälästä. Nuo vuodet olivat toiminnallisen muutoksen vuosia, sillä kaupan omistivat yhdessä käsityöläiset ja yhdistys. Taloudelliset vaikeudet ajoivat liikkeen selvitystilaan 1992. Lyhyen miettimisen jälkeen Barbro osti hänelle tarjotun konkurssipesän itselleen ja jatkoi toimintaa uusin periaatteen, säilyttäen osan vanhoista toiminnoista.

Fäktargubbenissa on nykyään myynnissä sekä Barbron omia että yli kymmenen muun käsityöläisen tuotteita. Tärkeän osan liikevaihdosta tuo mm. kudontaan, kirjontaan ja kansallispukujen valmistukseen tarvittavien käsityömateriaalien ja välineiden myynti. Myydessään tuotteita Barbro myös ohjaa ja neuvoo asiakkaita eli tekee konsultointityötä. Viimeisen neljän vuoden aikana liike on joutunut muuttamaan useita kertoja vakituisten asiakkaiden seuratessa mukana. Muuten paikanvaihdokset ovat olleet haasteellisia myyntityön ja markkinoinnin kannalta.

Barbron tuotanto muodostuu pääasiassa kansallispukukankaiden kudonnasta ja kansallispukuihin tarvittavasta kirjontatyöstä. Kansallispukujen ohella hän valmistaa itse suunnittelemiaan tilaustuotteita, joiden mallit syntyvät erilaisten näyttelyiden ja katselmusten myötä. Barbron työpäivä jakautuu nykyään kolmeen osaan. Aamupäivän hän työskentelee emäntänä hoitolaitoksessa, josta tulee töihin puolen päivän aikaan Fäktargubben myymälään. Viideltä Barbro sulkee myymälään ja siirtyy kotiin Jomalaan kutomaan kansallispukukankaita ja muita tilaustöitä. Vapaa-ajan ongelmia Barbrolla ei ole, sillä työpäivä päättyy monesti puolen yön aikoihin. Sunnuntait on vapaapäiviä, jolloin tulee puutarhan hoidon vuoro. Omalla pihalla kasvaakin ruokatarpeita talvea varten. Hyötyliikuntaa tulee lämmityspuiden hakkuusta. ”Yritän löytää aikaa yhä enemmän aikaa lapsille, lapsenlapsille ja muille sukulaisille,” pohtii Barbro tulevaisuuden näkymistään.

Tietoa taitajasta

Nimi
Barbro Avellan

Paikkakunta
Maarianhamina

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu
Taitajaan liittyvät tekniikat

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.