Ann Granlund

"Ann Granlund painaa voimakaskuvioisia, värikkäitä, luonto-aiheisia kankaita eri tarkoituksiin. Tuotantoon kuuluvat niin suuret sisustustekstiilit kuin pienet pehmolelut."

Ann Granlund

kankaanpainaja
TAITAJAT / kankaanpainaja

Ann Granlund, kankaanpainaja

Ahvenanmaan käsityöläisyys -dokumentointi 2004 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Ann Granlund painaa voimakaskuvioisia, värikkäitä, luonto-aiheisia kankaita eri tarkoituksiin. Tuotantoon kuuluvat niin suuret sisustustekstiilit kuin pienet pehmolelut. Kaikkeen tuotantoonsa Ann panostaa täysillä, sillä mallit ja aiheet tulevat suoraan sydämestä. Annin kankaat toistuvat myös tarjottimissa, muistikirjoissa, vuodetekstiileissä….

Sundsvallissa syntynyt Ann Granlund asui lapsuudestaan yli kymmenen vuoden ajan, ennen kuin muutti somistajan opintojen perässä Helsinkiin. Opintojen jälkeen Ann muutti Ahvenanmaalle saatuaan työpaikan somistajana. 1980-luvun alussa somistajan työ oli vielä mielekästä ja luovaa, mutta vuosi vuodelta vaatimukset myynnin kasvattamiseen tulivat päällimmäiseksi ja ylettömän kuluttamisen ajatusmaailma alkoi Annin mielestä tuntua vieraalta. Varsinaisen somistajan työn lopetettuaan Ann oli töissä paikallislehdissä mainospuolella. Tekniikkana silkkipaino tuli tutuksi mainosmaailmassa ja vähitellen sen soveltaminen kankaanpainantaan alkoi kiinnostaa yhä enemmän. Ann teki painotuotteita aluksi lahjoiksi ystäville ja tuttaville, mutta kysynnän kasvaessa käsityöstä tuli toinen ammatti mainosalan ohella. Omaa kankaanpainajan ammattitaitoa Ann kasvatti Ålands Slöjd och konsthantverk rf:n järjestämien kurssien avulla. Nykyään Godbyssä asuva kolmen lapsen äiti päätyi käsityön pariin kokoaikaiseksi kankaanpainajaksi 1993. Ann oli yksi Bagarstugan – käsityömyymälän perustajista. Hän on ollut myös perustamassa 2002 aloittanutta kuuden käsityöläisen SALT osuuskuntaa, irrottautuen samalla Bagarstuganin toiminnasta.

Aktiivinen toiminta Ahvenanmaalaisen käsityön imagon nostamisen eteen on vienyt Annia messuille ja näyttelyihin ympäri maailmaa yhdessä muiden maakunnan käsityöläisten kanssa. Somistajan koulutuksen saaneen Annin tehtäviin on monesti kuulunut yhdessä Eva-Len Mattsonin kanssa näyttelyosastojen tai kokonaisten näyttelyiden yleisilmeen suunnittelu.

Vuosien mittaan Ann on osallistunut Saariston Käsityöläiskatselmuksiin ja saanut kaikissa järjestetyissä katselmuksissa kunniamaininnan omille töilleen. Skärgårdsmak hantverk-projektin koulutuksessa Ann on ollut mukana alusta lähtien ja pitänyt tärkeänä yhteistyöverkoston luomista ja käsityöläisten keskinäisiä tapaamisia.

Oman työn hyvinä puolina Ann pitää vapautta ja vastuuta omista tekemisistään. Kesällä on mahdollista tehdä tilanteen mukaan kevyempiä työpäiviä kuin talvella. Huonona puolena Ann pitää tuotteiden myynnin kausiluonteisuutta. Tuotteita pitää tehdä mahdollisimman paljon varastoon kevättalvella, jolloin tulot ovat lähes nollassa. Kustannukset koostuvat materiaaleina käytetyistä kalliista ja hyvälaatuisista pellava- ja puuvillakankaista. Myös kankaista edelleen kehitettyjen tuotteiden; käsin sidottujen kirjojen, laminoitujen tarjottimien ja ommeltujen pehmolelujen, tyynyjen, tyynyliinojen ja lakanoiden pitäminen varastossa on kallista. On opittava tasapainottelemaan tulojen ja menojen epävarmuuden kanssa. Uusien mallien suunnittelussa on aina pieni jännitysmomentti, kun ei koskaan voi tietää mikä menee kaupaksi ja mikä ei. Yleisön makua on vaikea ennakoida. Vaikka Ann ei pidä omia tulojaan suurina, on sillekin on laskettava jokin arvo, että on mahdollisuus elää valitsemallaan tavalla

Uusimpana kiinnostuksen kohteena Annilla on tällä hetkellä tietokonepohjainen tekstiilisuunnittelu. Ann on ollut vuodesta 2002 lähtien mukana ns. tekstiiliryhmässä. Ryhmään kuuluvat kahdeksan jäsentä ovat saaneet monimuotoista opetusta, käyneet opintomatkoilla mm. Kööpenhaminassa. Keväällä 2005 Ahvenanmaan museossa oli projektin jäsenien töistä oma näyttely.

Tietoa taitajasta

Nimi
Ann Granlund

Paikkakunta
Godby

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.