Käsityötekniikat
TEKNIIKAT / TEKNIIKAN PÄÄLUOKKA

Villalangalla villakankaalle ommeltu kirjailu oli Suomessa yleistä 1800–1900-lukujen vaihteessa. Villakirjontaa käytettiin talvisissa pöytäliinoissa, ovi- ja ikkunaverhoissa, sohvatyynyissä, huoneentauluissa, matoissa ja muissa kodintekstiileissä. Ruotsinkielisissä rannikkopitäjissä Etelä-Pohjanmaalla ja paikoin Satakunnassa kirjottiin 1700-luvun lopulta lähtien peittoja, joita kutsuttiin päälleommelluiksi peitoiksi. Näitä rehevästi ja täyteen kirjottuja peittoja käytettiin rekipeittoina, makuupeiton päällisinä, kerrossängyn edustoina, pöytäliinoina ja jopa vainajien paarivaatteina.

Peittojen kuvioaiheita olivat isot täytetyt ympyrät, sydän-, aurinko- ja puuaiheet. Usein kuviointi oli jaettu reunus- ja keskuskuvioiksi kuten ryijyissäkin. Käytetyimpiä kirjontapistoja olivat laaka-, aita- ja sidepistot. Kirjottujen peittojen uusi kukoistuskausi oli 1970–1980-luvuilla, jolloin aiheesta julkaistiin kirjallisuutta ja järjestettiin kursseja. Peitoista tuli seinävaatteita. 1990-luvulla kirjontamalleja uudistettiin ja kehiteltiin tarvikepakkauksia. Nyt villakirjonta on riehaantunut vapaa kirjonnaksi, jossa materiaalit ja pistot ovat jokaisen keksittävissä.  

Lähde: Tähän lähdetiedot.

alkuperäinen Näyttely tai julkaisu

Video

Muita aineistoja

Villakirjonnan näyttelyesineiden valinnan yhteydessä tehtiin video, jossa esitellään kokoelmaesineiden säilytystä ja tekstiilikonservaattorin tekemää näyttelyesineiden kuntotarkastusta.

h Tähän tiedoston otsikko (PDF)

Tähän tiedoston otsikko (WWW)