Maija Brummer

"Roskiin ei mene melkein mitään. Ei niin pientä silppua olekaan, etteikö siitä tulisi vielä pihlajanmarja tai puolukanlehti. Usein parhaimmat palat löytyvät ompelukoneen alta lattialta. "

Maija Brummer

tilkkuilija
TAITAJAT / tilkkuilija

Maija Brummer, tilkkuilija

TALVIPUUTARHA – Maija Brummer 18.12.2021 - 6.3.2022 Suomen käsityön museo

Talvipuutarhassa on esillä Maija Brummerin (s. 1951) vapaalla kirjonnalla toteuttamia luontoaiheisia tekstiiliteoksia. Näyttelyn puutarhaan on valikoitunut syksyisiä ja talvisia aiheita, mutta mukaan on mahtunut myös tuulahdus kesää.

Luonto on ollut Maija Brummerille ehtymätön inspiraation lähde. Teosten aiheina ovat puut, oksat, lehdet, kukat ja köynnökset. Vaihtuvat vuodenajat tuovat uusia oivalluksia ja värejä teoksiin. Kirjontatöiden kukat eivät ole vain “kukkia”, vaan niiden kautta ymmärtää paremmin luonnon herkän haavoittuvuuden. Säilyäkseen luonto tarvitsee ihmisten apua ja arvostusta.

Pitsimäistä herkkyyttä
Vapaassa kirjonnassa ompelukoneen neula pysyy paikallaan ja kangasta liikutetaan neulan alla, jolloin syntyy piirrosmainen jälki. Maija Brummer kirjoo teokset veteen liukenevan tukimateriaalin päälle. Valmis kirjontatyö upotetaan veteen, jolloin tukimateriaali liukenee pois. Tuloksena syntyy pitsimäisiä, läpinäkyviä tekstiilejä. Ne näyttävät hennoilta, mutta ovat moneen kertaan ommeltuina varsin vahvoja.

Teosten materiaalit ovat uusia ja käytettyjä tekstiilejä, jotka on värjätty ja maalattu käsin. Jokainen kukka ja lehti on erikseen leikattu ja ommeltu, ja siten erilainen ja ainutlaatuinen. Materiaalit ovat etupäässä puuvillakangasta, mutta aiheen ja tuntuman puolesta ne voivat olla muutakin. Ompelulangat ovat puuvilla- ja polyesterilankoja. Niiden lisäksi teoksissa on käytetty paljon myös erilaisia koristelankoja.

“Roskiin ei mene melkein mitään. Ei niin pientä silppua olekaan, etteikö siitä tulisi vielä pihlajanmarja tai puolukanlehti. Usein parhaimmat palat löytyvät ompelukoneen alta lattialta”, Brummer kuvailee materiaalin käyttöään.

Ideasta teokseksi

Helsinkiläinen Maija Brummer on tehnyt työuransa ulkomaankaupan ja markkinoinnin parissa. Vapaa kirjonta on ollut hänen rakkain harrastuksensa. ”Kun opin, että neulalla voi piirtää, olin löytänyt lajini.”

”Inspiraatiot syntyvät usein hetkessä vaikkapa metsäpolulla. Joskus aihe pyörii päässä jopa vuosia, ennen kuin mielessä on selvä kuva siitä, mitä tuleman pitää. Usein saan inspiraation myös tekeillä olevasta työstä, jonka tietty väriyhdistelmä tai yksityiskohta herättää ajatuksen, että tästä voisi tulla enemmänkin”, Brummer kertoo teosten synnystä. ”Työt ovat suuritöisiä ja aikaa vieviä, mutta niiden tekeminen tuottaa paljon iloa.”

Maija Brummerin seinätekstiilejä on ollut aiemmin esillä
kansainvälisissä alan näyttelyissä muutaman vuoden välein. Suomen käsityön museossa on esillä uusimpien töiden lisäksi teoksia vuosien varrelta.

Tietoa taitajasta

Nimi
Maija Brummer

Syntymävuosi
1951

Paikkakunta
Helsinki

Taitajaan liittyvät tekniikat

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.

Video

Video on tallenne 11.2.2022 toteutetusta Nykytilkkutaide esiin -etätapahtumasta. Videolla Maija Brummer kertoo Talvipuutarha näyttelynsä teoksista ja taiteellisesta työskentelystään. Tallenteen kesto 48:22.