Jussi Mäkelä

"Mäkelän keramiikkakausi alkoi 1960-luvun lopulla kun Jussi ja vaimonsa muuttivat Sammattiin vanhaan kansakouluun ja alkoivat keramiikan teon. "

Jussi Mäkelä

keraamikko
TAITAJAT / keraamikko

Jussi Mäkelä, keraamikko

Ahvenanmaan käsityöläisyys -dokumentointi 2004 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Jussi’s keramik- pajan keramiikka ja lasituotteet ovat tuttuja lähes jokaiselle Ahvenanmaan kävijälle. Jo noin yli kolmenkymmenen vuoden ajan Maarianhaminan keskustassa on keraamikko Jussi’s keramik- yrityksellä ollut valmistus ja myyntitiloja. Keramiikka ja lasipajan isäntä on Kankaanpäästä kotoisin oleva Jussi Mäkelä. Mäkelän keramiikkakausi alkoi 1960-luvun lopulla kun Jussi ja vaimonsa muuttivat Sammattiin vanhaan kansakouluun ja alkoivat keramiikan teon. Itseopiskelu, yritys- ja erehdys, verkostoituminen ulkomaisten ja kotimaisten keraamikkojen kanssa, siinä Mäkelän alkuajan väylät keramiikan teon saloihin. Tie vei perheen Kustaviin, jossa toimintaa jatkettiin vuoteen 1977 saakka, kunnes pariskunnan tiet erosivat. Kustavin Savipajaa jäi pitämään entinen vaimo Aija Paatero. Ahvenanmaalta Jussi Mäkelä löysi toiminnoilleen sopivat toimitilat kuin vahingossa. Tuolloin maakunnassa ei ollut alalla paljon kilpailua ja yleensäkin ammattimaisesti käsityötä harjoittavia oli vähän. Keramiikkapaja ja myyntipiste sijaitsivat aivan nykyisten toimitilojen vieressä. Ahvenanmaalla keramiikkapaja ja työpiste sijaitsivat alkua lukuun ottamatta eri paikoissa. Keramiikkaa tekemässä pajassa oli parhaimmillaan yli kolmekymmentä työntekijää ja tuotantoa oli myynnissä eri jälleenmyyjillä eri puolilla Suomea. Aiemmin kun sekä keramiikka että lasituotanto oli laajaa, Jussis keramiikalla oli pakettiautollinen esittelytuotteita mantereen puolella odottamassa joko Jyväskylä, Tampereen Helsingin lentokentillä markkinointimatkoja varten. Myyntimatkojen välissä Mäkelä lensi edestakaisen matkan viikonlopuksi Ahvenanmaalle, rankkaa oli, mutta aika aikansa kutakin.. Lennot olivat edullisempi 1980-luvun lopulla 1990-luvun alussa.

Vuosien mittaan moni keraamikko on saanut alkuopinnot Jussis Keramiikan tuotantopuolella. Myös Mäkelän oma poika on halunnut kokeilla vanhempiensa raskasta alaa. ”toivottavasti olen ollut esikuvana ja rohkaisijana, ja näyttänyt että käsityön avullakin voi ansaita elantonsa,” pohtii Mäkelä.

Jussin toisen vaimon englantilaisia sukulaisia on kiittäminen että vuonna 1982 pajan toimintoihin otettiin jo kauan idea-asteella kytenyt lasinpuhallus. Ensimmäinen lasinpuhaltaja tuli englannista ja Jussi Mäkelä kokosi ja rakensi lasinpuhaltajan kanssa lasihytin uuneineen kahdessa viikossa. Lasinpuhallus alkoi ja 80-luvulta lähtien monet suomalaiset lasinpuhaltajat ovat työskennelleet Jussis keramikan lasihytissä ensin pelkästään kesäisin ja muutaman alkuvuoden jälkeen ympäri vuoden. Viime vuosina lasinpuhaltajia ja harjoittelijoita on ollut myös Unkarista.

Tuotantoa laajennettiin 1980-luvun puolivälin jälkeen myös mantereen puolelle, Riihimäelle. Äkkiä tullut lama sotki valoisat tulevaisuuden näkymät ja yrityslahjojen osto lähes tyrehtyi. Yritys joutui saneeraukseen ja uuden yrityksen täytyi supistaa toimintoja. Lasituotannossa on vuosien mittaan ollut ongelmana mallien plagiointi. Lasituotteille haettava tuotesuoja on niin kallis prosessi, että se jää monelta tekijältä tekemättä. Suunnitteluprosessi on yleensä lasinpuhaltajan ja Jussin yhteinen projekti.

Tietoa taitajasta

Nimi
Jussi Mäkelä

Paikkakunta
Maarianhamina

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu
Taitajaan liittyvät tekniikat

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.