Nykypäivä talteen

Design Elisa Muhonen

– ”Minulla on vino pino piirustuksia ja mä saatan nähdä kaupungilla tai kaukaa jotain [ideoita]. Mulla on ennen nukkumaanmenoa piirroslehtiö sängyn vieressä, että kun mä oon vaipumassa uneen mulle tulee väriyhdistelmiä mieleen ja mä saatan pimeässä piirtää niitä muistiin. Ja siitä mä rupean hahmottelemaan ja lopputulos saattaa olla hyvin kaukana siitä.”

Hollolalainen Elisa Muhonen on pitkän linjan käsityöläinen. Hän on opiskellut alaa 1980-luvulla mm. Savonlinnassa liiketaloudellisessa instituutissa ja Hämeenlinnassa Wetterhoffilla. Sen jälkeen hän on hankkinut laajasti työkokemusta myyntialalta mm. lankamyyjänä ja lankakaupan myymälänhoitajana, mistä on ollut hänelle hyötyä työskennellessään neuleiden parissa.

Itsenäisenä käsityöläisenä hän on toiminut vuodesta 1997. Nykyisin Design Elisa Muhosen tuotteita ovat neuleasusteet ja -vaatteet. Hänellä on neulealan suunnittelijakoulutus, joten hän suunnittelee itse omat tuotteensa. Hän myy tuotteitaan osin itse erilaisissa myyntitapahtumissa. Joulukuussa 2017 hän oli mukana Suomen käsityön museon järjestämällä Käsityöläisten joulutorilla. Hänen suunnittelemansa ja valmistamansa neuleasusteet koreilivat myös tapahtuman mainoksessa.

Käsityöläisyys on asiakastyötä. Ihmisten kohtaamista Muhonen pitää sen parhaana puolena. Neulominen vaatii monenlaista ammattiosaamista, pitkäjännitteisyyttä ja hyvää fyysistä kuntoa.
Neuletuotteen suunnittelu ja valmistaminen vaatii monta työvaihetta. Niistä koneella neulominen on  Muhosen mielestä työläin. Antoisinta puolestaan on väriyhdistelmien kanssa työskentely ja positiivisen asiakaspalautteen saaminen.

Elisa Muhosen mielestä käsityöläisyydellä on nyky-yhteiskunnassa vankka sija ja tulevaisuudessakin löytyy niitä, jotka arvostavat sitä ja haluavat yksilöllisiä hyvin tehtyjä tuotteita tilaustyönä. Mutta ala on myös vaikea. Sillä on vaikea elättää itsensä ja perheensä. Kysyttäessä mikä saa jatkamaan työskentelyä Elisa Muhonen vastaa: ”En oo löytäny muuta. Vielä kun olisin voinut kouluttautua jollekin muulle alalle, en ymmärtäny lähteä. Ja nyt alkaa olla ikää jo niin paljon, ettei ihan uusille urille enää voi lähteä, enkä oo ikinä keksiny mikä se sitten olisi.”

Tekijät: Marjatta Hildén
ajankohta: 2018

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.